Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Osmi Arnes-ov MOOC-V o kraji gesel, virusih in spletnem nasilju

5.3.2018

Arnes bo 14. marca začel z osmo izvedbo spletnega tečaja o varni rabi interneta in sodobnih tehnologij – MOOC-V. Tečaj je v prvi vrsti namenjen predvsem zaposlenim v šolstvu, udeležite pa se ga lahko tudi vsi ostali, ki vas zanima obravnavana tematika. 

Izobraževanje bo potekalo tri zaporedne tedne, na njem pa boste pridobili veščine, ki vam bodo pomagale pri spopadanju z nevarnostmi na spletu, kot so kraja gesel, izsiljevalski virusi in spletno nasilje. To so le nekateri izmed pojavov, s katerimi se srečujejo zaposleni v šolstvu. Na tečaju se boste naučili pravilno in učinkovito spopadati s težavami, povezanimi z internetom in sodobnimi tehnologijami.

Vsak teden bo pozornost namenjena obravnavi eni izmed sledečih tem:

  • zaščita naprav,
  • zaščita zasebnosti in digitalne identitete,
  • zaščita zdravja in okolja.

Nova gradiva in naloge bodo objavljene enkrat tedensko, aktivnosti znotraj tedna pa je mogoče izvajati v časovnem okviru, ki ga določite sami. Vsebine so prilagojene tako tistim, ki imajo osnovno znanje o tematiki, kot tudi zahtevnejšim uporabnikom. V tokratno izvedbo bomo dodali tudi dva posnetka “Arnesovci telovadijo”, kjer vam bomo v okviru teme varovanje zdravja s kolegi iz Arnesa prikazali vaje, ki so namenjene predvsem tistim, ki veliko presedimo pred zasloni.

Udeležbo priporočamo vsem, zlasti pa učiteljem 

Tečaj je koristen predvsem za učitelje, saj prenašajo znanje na mlajše generacije. Te so res rojene v digitalni dobi in imajo na prvi pogled veliko znanja o tehnologijah, vendar je njihovo znanje pogosto zgolj površinsko, manjka jim izkušenj iz resničnega sveta. Pogosto se ne znajo in ne zmorejo soočiti s posledicami svojih dejanj na spletu, učitelji pa so tisti, ki jih lahko vodijo in usmerjajo pri njihovem delovanju in jih z osveščanjem varujejo pred nevarnostmi.

Po uspešno opravljenem tečaju udeleženci prejmejo Mozilino značko »Pametni uporabnik interneta«. V kolikor se naknadno odločite za udeležbo na srečanju v živo, dobite potrdilo o usposabljanju v trajanju 16 ur.

Na tečaj se lahko prijavite prek spletnih skupnosti na portalu SIO. Za prijavo uporabite AAI-račun, lahko se prijavite tudi z navadnim profilom, ki ga ustvarite. Ključ za vstop v tečaj je mooc2018marec (podrobnejša navodila). Vstop v tečaj je možen od 28. februarja dalje.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.