Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Otroci na pametni telefon in tablice zaradi komunikacije in iger

14.11.2013

Če primerjamo otroke, ki ne uporabljajo pametnih telefonov, s tistimi, ki pametne telefone uporabljajo, opazimo, da se uporabniki dnevno bolj vključujejo v spletne aktivnosti, ugotavlja poročilo raziskave evropskega projekta »Net Children go Mobile«.

V raziskavi, ki je potekala od maja do julija 2013, je sodelovalo 2000 otrok iz Danske, Italije, Romunije in Velike Britanije, starih od 9 do 16 let, ki uporabljajo internet, ter njihovi starši.  

Precejšnje razlike lahko opazimo predvsem pri uporabi socialnih omrežij, neposrednega komuniciranja, pri poslušanju glasbe in gledanju videoposnetkov, ki spadajo med najbolj priljubljene spletne aktivnosti uporabnikov pametnih telefonov. Svoj profil na socialnem omrežju tako dnevno obišče 56% uporabnikov pametnih telefonov, starih med 9 in 12 let ter 90% uporabnikov v starostni skupini med 13 in 16 let. Med uporabniki pametnih telefonov je prav tako več takih, ki uporabljajo internet za šolske namene (48% vseh uporabnikov pametnih telefonov).

Uporaba naprednejših storitev kot je geolokacija ali nakup aplikacij je redka dejavnost tudi za uporabnike pametnih telefonov. Med uporabniki pametnih telefonov je tako nakup aplikacije opravil le 1% otrok, starih med 9 in 12 let, in 6% najstnikov.

Tablice spodbujajo komuniciranje in zabavo

Razlike med dnevnimi aktivnostmi na internetu med uporabiki in neuporabniki tabličnega računalnika so malo manj očitne, se pa razlikujejo glede na starost. Starejši otroci, ki za dostop do interneta uporabljajo tablico, so tako pogosteje vpeti v dnevne aktivnosti na internetu. Uporabniki tablic v primerjavi z neuporabniki internet več uporabljajo za komuniciranje in za zabavo. 

Raziskava je pokazala še, da so v uporabi različnih mobilnih naprav za dostop do interneta pri otrocih opazne razlike med spoloma. Medtem, ko dečki vseh starosti za dostop do interneta v večji meri uporabljajo stacionarni računalnik ali igralne konzole, najstniška dekleta uporabljalajo prenosnik in navadni mobilni telefon. Prav tako mlajši otroci dnevno v večjem obsegu uporabljalo prenosnike, najstniki pa pametne telefone.

Več informacij o raziskavi je na voljo na spletni strani projekta »Net Children go Mobile«.

Foto: www.geo.tv

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.