Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Otroci naj ne spijo v bližini elektronskih naprav

14.2.2019

Britanski zdravniki svetujejo, da naj otroci ne bi imeli digitalnih naprav, kot so mobilni telefoni, računalniki in tablice, v svojih sobah, kadar spijo ali jih uporabljali med obroki, prav tako je pomembno, da napravo odložijo, kadar počnejo nekaj, kar zahteva njihovo popolno pozornost – kot je npr. prečkanje ceste. Strinjajo se, da je čas, ki ga otroci porabijo na spletu, lahko zelo koristen, a uporaba naj bo varna in zmerna.

Skupina britanskih zdravnikov je objavila osem glavnih nasvetov za starše v povezavi z otroki in njihovo uporabo tehnologije. Staršem svetujejo, da:

  • naj otroci dobijo dovolj kakovostnega spanca in ponoči ne nosijo telefonov v svojo sobo;
  • starši naj se s svojimi otroki pogovorijo o deljenju fotografij in informacij na spletu;
  • starši naj se prepričajo, da se otroci zavedajo in upoštevajo šolsko politiko glede uporabe digitalnih naprav;
  • po nekaj urah sedenja ali ležanja pri uporabi digitalnih naprav naj si vzamejo odmor;
  • starši naj otrokom svetujejo, da ne gledajo v svojo napravo kadar prečkajo cesto ali opravljajo dejavnost, ki potrebuje njihovo popolno pozornost;
  • starši naj se pogovorijo s svojimi otroki o uporabi digitalnih naprav in o tem, kaj gledajo; sprememba v vedenju je lahko znak, da so v stiski – otroci naj vedo, da lahko vedno govorijo z odraslo osebo, če se počutijo neprijetno;
  • otroci naj med obroki ne uporabljajo svojih naprav, tako se lahko med obrokom družina pogovarja, odrasli pa na tak način svojo pozornost posvetijo otroku;
  • starši naj poskusijo uporabiti funkcije na nekaterih napravah in platformah, s katerimi lahko spremljajo čas, porabljen za uporabo naprave oziroma platforme.

Zdravniki pravijo, da je sicer čas, porabljen na spletu, lahko zelo koristen za otroke in mlade, saj ponuja priložnosti za učenje in razvoj spretnosti ter mladim omogoča, da najdejo podporo in informacije. A potrebna je previdnost pri uporabi, saj lahko pretirana uporaba prinese tudi negativne učinke. Med drugim obstajajo tudi dokazi, da lahko uporaba digitalnih naprav vpliva na slabši spanec.

Vir: The Guardian, 7.2.2019 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.