Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Otroci s pametnimi telefoni izpostavljeni več tveganjem

15.2.2014

Otroci, še posebej mlajši, so nezadovoljni s spletnimi vsebinami za otroke, kaže poročilo, ki je ob Dnevu varne rabe interneta 2014 izšlo v okviru projekta »Net Children Go Mobile«. V raziskavi, ki je potekala od maja do julija 2013, je sodelovalo 2500 otrok (in staršev) iz Danske, Italije, Romunije, Irske in Velike Britanije, starih od 9 do 16 let, ki uporabljajo internet.

V poročilu ugotavljajo, da so uporabniki pametnih telefonov in tablic pogosteje vključeni v komunikativne in zabavne aktivnosti na internetu. Imajo tudi višjo raven digitalnih, varnostnih in komunikacijskih veščin, zato internet uporabljajo bolj raznoliko. Vendar pa so lahko tako tudi bolj izpostavljeni nevarnostim na spletu.

Izpostavljenost nevarnostim sicer ne pomeni vedno dejanske škode. Čeprav se uporabniki pametnih telefonov in tablic srečujejo z večjim tveganjem, nič pogosteje ne poročajo o nevarnih izkušnjah kot ostali vrstniki, ki pametnih telefonov ne uporabljajo. Mobilni dostop in uporaba interneta tako ne predstavljata dejavnika ranljivosti.

Otroci so nezadovoljni s spletnimi vsebinami. Več kot štirje od desetih otrok starih od 9 do 16 let (43%) je zelo zadovoljnih s spletnimi vsebinami, ki so jim na voljo. Na drugi strani pa so mlajši otroci pogosteje izrazili nezadovoljstvo s spletnimi vsebinami za otroke; samo 33 % otrok starih od 9 do 10 let je dejalo, da je na spletu veliko dobri vsebin za otroke njihove starosti.

Tveganjem na internetu so otroci po Evropi različno izpostavljeni. Raziskava tako ugotavlja, da so otroci iz Danske in Romunije bolj izpostavljeni tveganjem na internetu kot njihovi vrstniki iz Irske, Italije in Velike Britanije.

V spodnji infografiki si lahko ogledate še nekatere druge ugotovitve raziskave. Celotno poročilo (v angleščini) pa si lahko preberete tukaj

Vir: Net Children Go Online.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.