Otroci si želijo, da bi starši odložili svoje telefone

4.10.2018

Ne samo najstniki, tudi starši so vse bolj izpostavljeni tehnologiji in uporabi družabnih omrežij. Pretirana uporaba telefonov s strani staršev pa njihove otroke moti, saj se na tak način počutijo zapostavljene. Prav tako je uporaba tehnologije pri starših povezana z vedenjskimi težavami otrok – starši se zatečejo v tehnologijo, da bi se umaknili od otroka, ta uporaba tehnologije pa povzroči še dodatne vedenjske težave pri otroku.

Raziskava, ki so jo opravili na Univerzi v Kaliforniji kaže, da kar 16 % najstnikov družabna omrežja uporablja skoraj nenehno, 22 % pa celo večkrat v eni uri. A tudi starši so uporabi družabnih omrežij vse bolj izpostavljeni – uporaba družabnih omrežij med odraslimi se namreč povečuje, kar pa ni všeč otrokom, ki se zaradi tega počutijo odrinjene. V raziskavi o navadah pri uporabi družabnih omrežij je 33 % od skoraj 1.000 anketirancev, starih od 13 do 17 let, izjavilo, da želijo, da bi njihovi starši prenehali z uporabo svojih naprav. V ta namen je najstnik v Nemčiji pred kratkim organiziral protest, ki se mu je pridružilo 150 otrok ali najstnikov, da bi spodbudili starše naj odložijo svoje telefone.

Druga raziskava Univerze v Illinoisu pa je pokazala, da vse več staršev poroča o tem, da njihova uporaba tehnologije vpliva na vedenje otrok v družini – več, kot starši uporabljajo tehnologijo, večje vedenjske težave imajo njihovi otroci. Po eni strani se starši zatečejo v tehnologijo, da bi se umaknili od otroka in njegovih težav, kar pomeni začaran krog: otroci se slabo počutijo in grdo obnašajo, ker ne dobijo dovolj pozornosti, starši se zato bolj ukvarjajo s svojimi napravami, vedenje otrok pa se potem še poslabša. Starši, ki pogosto uporabljajo mobilne naprave so prav tako pokazali manjše razumevanje duševnega stanja svojega otroka.

Vir: Quartz, 11.9.2018 

 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV