Otroci staršev, ki prekomerno uporabljajo mobilne telefone, so bolj nagnjeni k vedenjskim težavam

16.8.2018

Raziskava kaže, da je prekomerna uporaba mobilnih telefonov pri starših povezana z vedenjskimi težavami otrok. Starši, ki porabijo preveč časa za mobilne telefone, lahko negativno vplivajo na otrokov razvoj, saj se poslabša interakcija med starši in otrokom, pri čemer imajo bistveno večji vpliv matere kot očetje.

Raziskava, ki so jo naredili strokovnjaki Illinoisove državne univerze in Medicinske šole Univerze v Michiganu, je vključevala skoraj 200 družin, trajala pa je šest mesecev. Ugotovili so, da so otroci, katerih starši so prekomerno uporabljali mobilne telefone, bolj verjetno imeli vedenjske težave.

Približno 40 % mater in 32 % očetov, ki so sodelovali v raziskavi, je potrdilo, da preživljajo preveč časa s svojim mobilnim telefonom – ne morejo se upreti preverjanju sporočil, vedno razmišljajo o klicih ali sporočilih, ali pa imajo preprosto občutek, da ga uporabljajo preveč. V odnosu s svojim otrokom se ta pojav imenuje »technoference«, saj so njihovi vsakdanji stiki prekinjeni zaradi mobilnih naprav. Zgolj 11 % družin je v obdobju šestih mesecev poročalo, da takšnih prekinitev stikov niso doživljali. 

Pri starših, ki so poročali o prekomerni uporabi telefona, so bile bolj opazne tudi vedenjske težave njihovih otrok (trma, kuhanje mule, hiperaktivnost ipd.). Raziskovalci pa so ugotovili, da je to tesneje povezano z uporabo telefona pri materi, ne očetu, kar strokovnjaki razlagajo z dejstvom, da so ti otroci več časa preživeli s svojimi materami, ki so imele manj delovnih obveznosti.

Vir: The Telegraph, 5. 7. 2018 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV