Otroci znajo ločiti resničen svet od virtualnega, a potrebujejo nadzor

6.11.2018

Otrokom, ki igrajo igre, v katerih ustvarijo svoj virtualni lik, se lahko zgodi, da se s tem likom pretirano poistovetijo. Realni in virtualni svet se tako združita, virtualni svet pa lahko za otroka postane celo bolj zanimiv od realnega. S tem, da virtualni svet postane pomemben del otrokovega življenja, ni nič narobe, a starši morajo imeti nadzor.

Strokovnjaki navajajo, da otrok že med tretjim in petim letom zna razlikovati med resničnim življenjem in fantazijo. Do dvanajstega leta razvije enako zmožnost razlikovanja kot odrasli. Zato otroci, ki igrajo igre, v katerih njihov lik živi v fantazijskem svetu, znajo ločiti igro od resničnosti. A glede na raziskave je za otroke in najstnike, ki so manj samozavestni in se težje vključujejo v družbo, bolj verjetno, da se bodo z virtualnim likom pretirano poistovetili, kar lahko vodi v depresijo ali zasvojenost z igranjem igre.

Da se otroci poistovetijo z likom iz igre, pa ni glavna težava, pravijo strokovnjaki. Dokler igranje igre predstavlja le del njihovega življenja in ne pozabijo na vsakodnevne dejavnosti, ni s tem popolnoma nič narobe. Težava je, če ob tem zanemarijo resnično življenje. Starši morajo zato imeti nadzor nad igranjem. Postavijo naj omejitve igranja, spodbujajo otrokove vsakodnevne stike in komunikacijo, ki ne poteka na internetu, svojim otrokom naj bodo za zgled v smislu spletnih navad, posvetijo naj se spletnemu nasilju kot resničnemu tveganju, ki ga lahko predstavlja svet interneta in naj otroke naučijo kako biti dobri »digitalni državljani«, saj z vsem kar počnejo na spletu, predstavljajo sebe navzven.

Vir: Mashable, 14.10.2018

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV