Otroke je potrebno zaščititi pred spletnimi podjetniškimi praksami

17.7.2016

eNASCO (Evropska zveza nevladnih organizacij za spletno varnost otrok; the European NGO alliance for child safety online) je izdala poročilo »Ko brezplačno ni brezplačno« (When Free Isn't). Gre za poročilo, ki želi spodbuditi spremembe politik, prava in aktivnosti, da bi zaščitili otroke pred nepoštenimi in škodljivimi podjetniškimi praksami na spletu.

Globalno gledano je eden od treh uporabnikov spleta mlajši od 18-ih let. Otroci in mladostniki so obenem najhitreje rastoča skupina uporabnikov, ki so sami potrošniki, hkrati pa lahko vplivajo na potrošniške odločitve tudi znotraj svojih družin. John Carr, strokovnjak in soavtor poročila razloži: »Otroci in mladostniki porabijo ogromne vsote denarja na spletu. Slednje moramo prepoznati in ustvariti listino za otroke kot potrošnike. Če je podjetje pripravljeno vzeti denar od otroka, potem mora sprejeti tudi večjo odgovornost do te mlade osebe, če bi bilo s produktom oz. storitvijo kaj narobe ali če bi potrošnik potreboval pomoč«.

Podjetja se seveda zavedajo, da mladi trošijo denar tudi na spletu, zato so razvili strategije, s katerimi targetirajo otroke in mladostnike. Politični odločevalci in zakonodajalci pa slednjega še niso prepoznali – še vedno niso naslovili vprašanja kršitev otrokovih pravic v takih primerih, na kar so opozorili tudi v omenjenem poročilu. Poslanka Evropskega parlamenta Anna Maria Corazza-Bildt je nedavno sprejeti paket o varstvu podatkov označila kot »izgubljeno priložnost za zaščito otrok«.

Vir in foto: https://www.betterinternetforkids.eu/web/portal/practice/awareness/detail?articleId=949420

Celotno poročilo: When free isn't

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV