Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Otrokov »sext« je postal javen – kaj lahko storite?

11.7.2016

Za starše so pogosto najtežji pogovori o zvezah, spolnosti, pa tudi digitalnem svetu. Ne vemo, kje začeti. Kljub temu je za otroka najpomembnejše, da doma ustvarimo varno okolje, kjer se otrok o teh zadevah lahko izrazi. Slednje je bistveno tudi v neprijetnih situacijah, kot je razkritje kočljivih zasebnih sporočil. Dobra novica je, da nam pri tem lahko zelo pomaga empatija. 

Ključ do premagovanja neprijetnih situacij in pogovorov je empatija. Slednje pomeni, da se postavimo v situacijo nekoga drugega, s čimer skušamo razumeti njegovo mnenje in čustva, in to uporabimo za svoje nadaljnje delovanje. Empatija se razlikuje od sočutja, ko nam je nekoga žal in se nam smili, saj to ne vključuje poskušanja razumeti čustev in stališč druge osebe. Prav tako empatije ne smemo zamenjevati z "zlatim pravilom" ravnaj z drugimi tako kot želiš, da drugi ravnajo s tabo. To pravilo namreč predvideva, da drugi potrebujejo to, kar potrebujemo sami. Zato je empatija veliko boljši način, saj omogoča, da z drugimi ravnamo, tako kot si želijo, da z njimi ravnamo in pri tem ne projiciramo lastnih izkušenj, stališč in potreb na druge. 

To je bistveno tudi, ko pride do t.i. sextinga oz. pošiljanja sporočil s spolno vsebino. Čeprav sami ne bi nikoli posneli take fotografije, jo natisnili ali delili, se postavite v otrokovo kožo in skušajte razumeti, zakaj je otrok to storil. Ne predvidevajte, da veste, ampak otroka raje vprašajte in se mirno pogovorite, četudi ste jezni in zaskrbljeni.

Spomnite se svojih najstniških let in prvih zvez, kako pomemben vam je bil partner, kako ste se počutili ob tej osebi. To vam je lahko v pomoč, pri razumevanju otrokove situacije.

Pomembno je, da otroku prisluhnete, ter ga vprašate, kaj lahko storite, da mu pomagate – kako se bo počutil varnega in spoštovanega? Povprašajte ga o načinih, s katerimi lahko nastalo situacijo skupaj rešite.

Vir in foto: http://www.connectsafely.org/your-teens-sext-went-viral-now-what/

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.