Pametne ure za otroke so lahka tarča za napadalce

13.11.2017

Pametne ure za nadzor in spremljanje otrok niso tako varne, kot bi morda mislili, je razkril Norveški svet za potrošnike. Nekatere ure imajo različne varnostne napake oziroma pomanjkljivosti, ki lahko omogočijo napadalcem, da prisluškujejo, sledijo ali celo komunicirajo s tistim, ki uro nosi. Na to so se že odzvali tudi nekateri proizvajalci, ki zatrjujejo, da se trudijo težave odpraviti.

Norveški svet za potrošnike je testiral pametne ure za nadzor otrok nekaterih proizvajalcev (Gator in GPS for Kids) in ugotovil, da za varnost ni poskrbljeno tako kot bi moralo biti. Nekatere ure namreč omogočajo potencialnim napadalcem, da s sledenjem, prisluškovanjem in komunikacijo prek ure ogrozijo varnost otroka. Napadalcem je za vdor v sistem dovolj osnovno znanje vdiranja oziroma »hacking-a.«

Proizvajalci se tovrstne pomanjkljivosti trudijo odpraviti. Pri GPS for Kids so zagotovili, da bodo za ure v nadaljnji proizvodnji težave odpravljene, tistim, ki ure že imajo, pa bodo ponudili nadgradnjo sistema.

Vir: BBC News, 18.10.2017

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV