Parlament odločno proti spolnim zlorabam otrok in posnetkom zlorab na spletu

12.3.2015

Evropski poslanci so v sredo s 606 glasovi za, 4 proti in 67 vzdržanimi glasovi potrdili resolucijo, v kateri pozivajo k dodatnim prizadevanjem za preiskave spletnih spolnih zlorab otrok, pregon storilcev kaznivih dejanj, zaščito otrok žrtev in odstranitev nezakonitih spletnih vsebin. Reforma evropske zakonodaje o varstvu podatkov mora predvideti tudi boljšo zaščito pravic otrok na spletu, saj je več kot 80 odstotkov žrtev mlajših od 10 let, so v sporočilu za javnost zapisali na spletni strani Evropskega parlamenta.  

Huda kazniva dejanja, kot so spolno izkoriščanje otrok in podobe zlorabljanja otrok, zahtevajo celovit pristop, ki vključuje preiskavo kaznivih dejanj, pregon storilcev kaznivih dejanj, zaščito otrok žrtev in preprečevanje teh pojavov. Parlament zato z resolucijo poziva k ukrepanju:

  • Nezakonite spletne vsebine bi bilo treba na podlagi ustreznega pravnega postopka takoj odstraniti, pri čemer ima industrija informacijskih in komunikacijskih tehnologij ter ponudnikov internetnih storitev in spletnega gostovanja odločilno vlogo pri zagotavljanju hitre in učinkovite odstranitve nezakonitih spletnih vsebin na zahtevo pristojnega organa kazenskega pregona.
  • Organom kazenskega pregona v državah članicah in Europolu je treba zagotoviti potrebna finančna sredstva, človeške vire, preiskovalna pooblastila in tehnične zmogljivosti, da bodo lahko zares učinkovito sledili storilcem teh kaznivih dejanj, jih preiskovali in preganjali.
  • Razviti je treba nove visokotehnološke zmogljivosti za reševanje težav pri analiziranju velikih količin podob o zlorabljanju otrok, tudi gradiva, skritega na temni mreži.
  • Osebni podatki otrok na internetu morajo biti ustrezno zaščiteni, otroke pa je treba na preprost in njim razumljiv način obveščati o nevarnostih in posledicah takšne uporabe osebnih podatkov. Pomembne spremembe za nadaljnjo zaščito pravic otrok na spletu naj bi prinesla tudi reforma varstva podatkov.
  • Komisija in države članice naj začnejo uravnoteženo kampanjo ozaveščanja in programe za preprečevanje spolne zlorabe na spletu, da bodo otroci, starši in vzgojitelji bolje ozaveščeni o tveganjih na internetu in tem, kako se lahko pred njimi zaščitijo. Parlament tudi podpira uvedbo posebnih številk, prek katerih bi otroci lahko anonimno prijavljali zlorabe.
  • Poslanci še odločno pozivajo tiste države članice, ki še niso prenesle direktive o boju proti spolni zlorabi in spolnemu izkoriščanju otrok ter otroški pornografiji v svojo zakonodajo, naj to storijo brez odlašanja. Članice bi jo morale prenesti do 18. decembra 2013, doslej pa jo v celoti izvaja manj kot polovica držav EU. Slovenija je med 8 državami, ki so direktivo delno - ne pa še v celoti - prenesle v svojo zakonodajo.

Mednarodni problem rabi mednarodno rešitev

Resolucija tudi poudarja, da je treba s sporazumi o sodelovanju izboljšati mednarodno sodelovanje organov kazenskega pregona, saj spolno izkoriščanje otrok na spletu zaobjema na desetine držav, ter je tako zaradi svojega značaja mednarodni problem, ki zahteva rešitev na mednarodni ravni. Poslanci zato pozdravljajo skupno pobudo EU in 55 držav po vsem svetu, zbranih v okviru svetovnega združenja za boj proti spolni zlorabi otrok na internetu, katerega namen je rešiti več žrtev, zagotoviti učinkovitejši kazenski pregon, izboljšati ozaveščenost in na splošno zmanjšati količino gradiva o spolni zlorabi otrok na spletu.

 

Vir: Evropski parlament, Foto: ANSA.

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV