Pegi oznake tudi v trgovinah za aplikacijami

11.8.2015

Mobilne igre predstavljajo tržno nišo z veliko bazo potrošnikov, vendar je prostor razmeroma neurejen, še posebej, ko gre za starostno omejene vsebine. Dobra novica je, da se tudi to postopno premika na bolje. Od letošnjega marca so evropske ocene primernosti vsebin (Vseevropski informacijski sistem za igre PEGI) na voljo tudi v trgovinah z aplikacijami Google Play in Firefox Marketplace.

Gre za globalno iniciativo International Age Rating Coalition (IARC), ki združuje več ocenjevalnih sistemov po svetu, namen pa je pospešitev procesa ocenjevanja primernosti ogromnih količin digitalnih iger in mobilnih aplikacij, ki dandanes prihajajo na trg.

Sistem je preprost, razvijalec aplikacije izpolni vprašalnik o vsebini aplikacije, na osnovi katerega dobi aplikacija ocene za različne teritorije po svetu. IARC namreč ni centraliziran urad, ki izda enotno globalno oceno starostne primernosti posamezne aplikacije, temveč uporabi ocene že obstoječih petih organov - poleg evropskega PEGI še avtralski Classification Board, brazilski Classifcacao Indicativa, severnoameriški ESRB in nemški USK. Vsaka izmed njih poda svojo oceno, ob upoštevanju lokalnih zakonov in različnih kulturnih specifik. Tako so zdaj aplikacije, ki vsebujejo goloto, nasilje, igre na srečo ali drug potencialno neustrezen material, različno ocenjene glede na to, kje v svetu je ustvarjen uporabnikov račun.

IARC in sodelujoči ocenjevalni sistemi so odgovorni za nadzor in zagotavljanje pravilnosti ocen, ki jih dodeli sistem. Glavni cilj je zagotoviti spletim uporabnikom, predvsem pa staršem, dostop do relevantih ocen za interaktivne zabavne produkte, aplikacije, igre, ne glede na to, na kateri napravi jih uporabljajo.

Več o PEGI in oznakah primernosti iger pa si lahko preberete tu.

VIR: PEGI, BBC in Wired

 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV