Pokemon GO - igra, ki je obnorela svet

19.7.2016

Pokemon GO je v zadnjih dnevih doživel izjemno veliko pozornosti in postal ena bolj priljubljenih iger med različnimi generacijami, ki temelji na obogateni resničnosti (prek mobilnega telefona v realnosti lovite navidezne Pokemon pošasti). Za igranje potrebujete internetno povezavo in vključeno opcijo GPS, hkrati pa je igro možno igrati le, če se dejansko premikate tudi sami. Common sense media je aplikaciji zaradi varnostih vprašanj določila omejitev 13 let (po ameriškem zakonu o zaščiti otrok). Tudi Zveza potrošnikov Slovenije opozarja na previdnost.

Tveganje za zasebnost in fizične poškodbe

Igra vsebuje mnoge varnostne težave. Kar se tiče zasebnosti, aplikacija zbira vse vaše podatke, vendar pa zaradi očitkov Politiko zasebnosti neprestano spreminjajo, zato je priporočljivo, da aplikacijo posodobljate na najnovejšo verzijo, ker se pričakujejo izboljšave varovanja zasebnosti. Med druga možna tveganja spadajo fizične poškodbe – ob igranju igrice je namreč potrebno premikanje s telefonom v roki, kar nas naredi manj dovzetne za okolico. Priporočljivo je, da se ob igranju izogibate nevarnih mest, zasebnih površin in drugih mest, ki bi lahko bila potencialno nevarna – denimo za napad ali rop, kar se je igralcem po svetu že dogajalo.

Ko pride do zasebnosti je zaskrbljujoče, da aplikacija zbira osebne informacije, kot so ime, starost in lokacija - igrica jo shranjuje in je vidna tudi bližnjim igralcem. Otroci, mlajši od 13-ih let, zato za igranje potrebujejo soglasje staršev. 

Otroku svetujte o varnosti

Priporočljivo je, da se starši z otroki pogovorite o vprašanjih zasebnosti, ter da otroku svetujete, naj otrok za igrico uporablja ločen e-poštni naslov, ime, ter ga opozorite, da lokacijsko storitev, ko ne igra, onemogoči.  Prav tako mu odsvetujte prijavo prek družbenih omrežij. Skupaj preverite nastavitve zasebnosti v aplikaciji. Priporočljivo je tudi, da otroka opozorite na možnost fizičnih poškodb ter mu svetujete pri iskanju ravnotežja med rekreacijo prek moderne tehnologije in brez nje.

Odpoved pravicam do tožbe

Zveza potrošnikov Slovenije opozarja, da so založniki mobilne igre v pogoje uporabe (ki jih večina uporabnikov odkljuka ne da bi jih prebrala) skrili določilo, ki potrošniku odvzema vse pravice do tožbe proti podjetju, vključno s sodelovanjem v morebitni skupinski tožbi. Vse nevšečnosti, ki bi se lahko pojavile med uporabo storitve, je po splošnih pogojih uporabe mogoče reševati le z zasebno arbitražo izven sodnih dvoran.

V splošnih pogojih uporabe pa je tudi možnost, da to določilo prekličete (opt-out). Odzvati se morate najkasneje v 30 dneh potem, ko ste naložili igrico, kar pomeni, da je tudi za prve uporabnike še nekaj časa, da to storijo. Čimprej (vsekakor pa znotraj 30 dni od nalaganja in aktivacije) pošljite e-poštno sporočilo na termsofservice@nianticlabs.com z besedami "Arbitration Opt-out Notice" v predmetu in jasnim sporočilom, da odstopate od določila o arbitraži, ki je zapisano v splošnih pogojih uporabe storitve Pokemon Go, še piše ZPS.

Vir in foto:

Ocena aplikacije Common Sense Media

ZPS: Igrate POkemon GO? Potem ste se odrekli vsem pravicam :(

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV