Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Poletne počitnice brez slabe volje zaradi interneta

16.7.2018

Počitnice so zagotovo eden bolj prijetnih delov leta. Šola je zaprla vrata in ves dan ni nobenih šolskih obveznosti. Sedenje v šolskih klopeh je nadomestilo kopanje na morju, hoja po hribih, druženje s prijatelji, pomoč na kmetiji in še množica drugih prostočasnih aktivnosti doma. Mobilni telefon je pri vsem tem poleg in objavljanje fotografij na Instagramu ali deljenje preko Snapchata je na neki način tudi druženje s prijatelji. A pri tem je treba paziti na stvari, ki gredo lahko narobe, da ne bo med počitnicami slabe volje.

Mobilni telefon

Mobilni telefoni so drage naprave, poleg tega pa vsebujejo veliko fotografij in posnetkov, pa še dostop do vseh družabnih omrežij in prijateljev nam omogočajo. Če ga izgubiš, ti bo verjetno, kar hudo. Zato ga čuvaj in ne puščaj brez nadzora. Še posebej pazi na plaži, pri planinskih kočah in drugje, kjer se zadržujejo ljudje, da ti ga ne ukradejo.

Poglej si video, kako lahko ukrepaš, če ti telefon ukradejo >>

Če si na potovanju ali na počitnicah v tujini, potem pazi na katera Wi-fi omrežja se priklapljaš. V hotelu preveri, katero omrežje je pravo, da se ne boš prijavljal na omrežje, ki ga je nekdo naredil za to, da bo prišel do tvojih gesel in drugih podatkov, ki jih imaš v telefonu.

Fotografije in video posnetki

Fotkanje in snemanje je super. Tako ohraniš spomine na počitnice in prijateljem pokažeš, kje si in kaj počneš, pa seveda kaj imaš novega, kaj si se naučil novega in še kaj. Slikaš se povsod in pri tem nastanejo različne bolj ali manj zabavne fotografije in video posnetki. Nekatere so nedolžni, zaradi nekaterih pa te bo bolela glava.

Neprimerne za objavo na Instagramu, deljenju preko Snapchata in drugih aplikacij so vse slike in filmi, ki o tebi povedo več kot želiš (npr. naslov, da si odsoten od doma itd.), če si na njih v smešnih ali neprijetnih položajih in intimne fotografije (v spodnjem perilu, kopalkah, razgaljene ali gole fotografije). Takšne fotografije lahko pri drugih sprožijo posmeh, zaničevanje in hitro postaneš žrtev nadlegovanja, pa še kasneje v življenju imaš lahko zaradi tega težave.

Pazi, če sekstaš, torej pošiljaš svoje gole fotografije tistemu, ki ti je všeč (svojemu fantu ali dekletu). Če jih bo poslal naprej, te bodo vsi videli golega oz. golo, se norčevali, te zmerjali in te fotografije objavili na družabnih omrežjih, kjer jih bodo lahko videli starši, stari starši in vsi drugi. Če se ti zgodi kaj takega, je smiselno, da se s starši obrneš na policijo, saj gre zelo verjetno za kaznivo dejanje. Golih slik mlajših od 18 let se ne sme širiti okoli (tudi, če jih ne poznaš).

Preberi več o sekstingu >>

Varovanje zasebnosti

Dvakrat premisli, preden nekaj objaviš na Instagramu, Facebooku, pošlješ preko Snapchata, Vibra ali kako drugače deliš s prijatelji. Preden stisneš gumb objavi/pošlji, dvakrat globoko vdihni in premisli, ali bi ti ta objava kakor koli škodovala? Pomisli na danes, jutri in na čas čez nekaj let. Če je odgovor »da« ali pa »ne vem«, »morda,« potem ne objavi.

Preberi več o varovanju zasebnosti >>

Stiki z neznanci

Na spletu je veliko prevarantov, ki skušajo na različne načine pretentati uporabnike interneta. Če nekoga spoznaš preko interneta, ne pa tudi v živo, v bistvu ne veš kdo je in kaj pravzaprav hoče. Če se pogovarjata o igri, ki jo skupaj igrata, ni nič narobe, če pa te začne spraševati, kje živiš, kam hodiš v šolo, kdo so tvoji starši, pa moraš biti previden in najbolje je, da prekineš komunikacijo. Če pa ti začne pošiljati svoje gole fotografije, ali pa od tebe zahteva, da mu pošlješ svoje gole fotografije ali video posnetke, pa je to že lahko kaznivo, zato se o tem pogovori s starši ali nekom drugim od odraslih, ki mu zaupaš. Če si mlajši oz. mlajša od 15 let, potem je to skoraj zagotovo kaznivo (lahko si žrtev groominga) in pravilno bi bilo, da o tem obvestite policijo.

Pretiravanje z uporabo mobilnih telefonov in igranjem video iger

Počitnice so čas počitka od šole pa tudi drugih vsakodnevnih obveznosti. To pa ne pomeni, da ves dan igraš video igrice, se ukvarjaš s telefonom in neprestano brkljaš po družabnih omrežjih in preverjaš, ali je preko Snapchata prišla kaka nova slika. Do dve uri na dan za računalnik ali mobilni telefon bo več kot dovolj. Preostali čas nameni drugim dejavnostim, kot so igra, branje, šport, druženje s prijatelji, aktivnosti v naravi in podobno. Tudi dedku in babici greš lahko delati družbo.

Preberi več o prekomerni uporabi >>

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.