Policija opozarja: premisli, preden objaviš

27.5.2022

Letošnja mednarodna preventivna kampanja ob 25. maju, mednarodnem dnevu pogrešanih otrok, poteka pod sloganom Pomisli, preden objaviš. Namenjena je ozaveščanju o temi, ki je v zadnjih letih vse bolj problematična za otroke in mladoletne osebe; tj., deljenju "golih" fotografij, ki so jih ustvarili otroci in mladoletniki sami ali njihovi bližnji.

Posledice na videz lahkotnih, neškodljivih odločitev in dejanj so lahko zelo hude

Cilj letošnje kampanje, ki jo v Sloveniji vodi Policija, je med ljudmi povečati zavedanje o možnih posledicah. Poleg sramu, tesnobnosti, jeze in samoobtoževanja so pri mladostniku pogosto prisotna tudi samomorilna ali samopoškodovalna vedenja. Oškodovani mladostnik lahko doživi izključitev iz družbe, posnetki in fotografije pa lahko škodijo njegovemu dobremu imenu.

Videoposnetek in plakati letošnje kampanje prikazujejo za mnoge sicer neko primerno situacijo: ljubeči starši, ki s prijatelji in družino delijo srčkane fotografije svojih golih otrok. Kampanja sicer ni namenjena preprečevanju staršem, da bi fotografirali svoje otroke, temveč ozaveščanju otrok in najstnikov, da nikomur ni mogoče zaupati svojih golih fotografij, niti svojim staršem.

Problematika deljenja »golih« fotografij je zaskrbljujoče naraščajoča po vsem svetu

V času pandemije covida-19 in skupaj z nenehno rastjo platform družbenih medijev se je povečala količina golih najstniških fotografij, ki so dnevno naložene in deljene na spletu. Po podatkih fundacije IWF (ang. Internet Watch Foundation) se je to od leta 2019 povečalo za kar 77 odstotkov. Gre za izredno skrb vzbujajoče vedenje, ki je med mlajšimi generacijami postalo običajno do te mere, da je eden od treh najstnikov povedal, da je videl "gole" fotografije oseb, za katere je vedel, da niso privolile v objavo in delitev.

Zaradi izključenosti iz družbe vrstnikov kot posledice neprimernih spletnih objav lahko otroci tudi dejansko pobegnejo od doma

Damjan Miklič iz Uprave kriminalistične policije in predsednik evropske mreže policijskih strokovnjakov za pogrešane osebe PEN-MP opozarja, da otroci v današnjih časih ne izginejo samo z otroških igrišč, s sprehoda v gozdu, iz mestnega parka, na poti do šole ali drugih krajev, temveč se lahko izgubijo tudi na spletu.

Zato je zelo pomembno, da so seznanjeni pred nevarnostmi, ki jim pretijo na spletu, in da razumejo možnost nastanka posledic, do katerih pride zaradi trenutnega vzgiba pošiljanja ali objave "gole" fotografije. Izključevanje iz domačega okolja ali družbe sovrstnikov pa je tudi eden izmed pogostejših razlogov za dejanska pogrešanja otrok in mladostnikov.

Seksting med mladimi čedalje bolj problematičen, lahko se celo sprevrže v kaznivo dejanje

O sekstingu govorimo, ko nekdo deli sporočilo s seksualno vsebino ali fotografijo oziroma posnetkom, na kateri je gol ali pomanjkljivo oblečen. To lahko poteka prek telefonov, tabličnih računalnikov, računalnikov in prek različnih aplikacij, spletnih strani, družbenih omrežij ali videoiger.

Seksting pa se lahko sprevrže tudi v kaznivo dejanje, kadar ne gre za posnetke, namenjene zabavi in zbliževanju, ampak za zlorabo, ki je kazniva (npr. izdelava in/ali izdelava posnetkov spolnih zlorab otrok, pridobivanje oseb, mlajših od 15 let, za spolne namene ipd.).

Številni najstniki verjamejo, da bodo njihove fotografije ostale le pri prejemniku, a žal pogosto ni tako

Družabni mediji in aplikacije za sporočanje postajajo vse bolj priljubljene med najstniki kot sredstvo za raziskovanje in izražanje svoje spolnosti. To vključuje tudi fotografiranje in deljenje svojih golih fotografij. Številni najstniki menijo, da je to popolnoma neškodljivo, in verjamejo, da bodo njihove fotografije ostale le pri prejemniku. Žal nas realnost uči, da pogosto ni tako. Posredovanje takih fotografij ima lahko daljnosežne posledice za zdravje in dobro počutje najstnikov ter lahko vodi tudi do spletnega izsiljevanja in prisile.

Spletno mesto kampanje: Thinkbeforeyoushare.eu

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV