Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Pomagajmo starim staršem ostati v stiku s tehnologijo

2.7.2014

Poletne počitnice lahko izkoristite tudi zato, da pomagate starim staršem pri uporabi novejših tehnologij. Naučite jih uporabljati pametne telefone in aplikacije, kot je Skype. S tem boste povečali možnosti za pogostejše stike, še posebej, če ne živite skupaj ali ste pogosto na potovanjih.

Tehnologija omogoča družinam, da ostanejo povezane na veliko načinov, tudi če družinski člani živijo kilometre narazen. Vendar pa, predvsem stari starši pogosto ne znajo ali nočejo uporabljati novih tehnologij, s tem pa izpustijo čudovito priložnost, da bi bili bolj vključeni v življenja svojih otrok in vnukov. Z nekaj osnovnimi tehnološkimi pripomočki in nekaj učnimi urami pa lahko to spremenimo.

Tehnološki pripomočki, ki bi jih morali imeti stari starši

Večina starih staršev najverjetneje že uporablja navaden mobilni telefon, uporaba tablic in pametnih telefonov pa  trenutno šenekoliko zaostaja. Kljub temu pa jim lahko predstavite prednosti, ki jih tovrstne naprave ponujajo. Tablica je lahko celo enostavnejša za uporabo kot računalniki, saj se starejšim pri tem ni treba navajati na miško. Prav tako pa lahko na tablici storijo skorajda vse, kar bi želeli početi na računalniku. Prav tako je lahko dobra ideja pametni telefon, saj jim omogoča številne aplikacije, s katerimi lahko ohranjajo stik s svojo družino, skrbijo za svoje zdravje ipd.   

Da pa bi lahko stari starši čim bolj učinkovito (in ugodno) uporabljali prednosti novih tehnologij, kot so pametni telefoni in tablice, je nujno, da starim staršem uredimo Wi-Fi dostop do interneta.  

Kaj in kako učiti stare starše?
  1. Začnite z osnovami, kako uporabljati pripomočke, ki jih imajo in kako uporabljati program oz. aplikacijo Skype. Skype je namreč ena od najpomembnejših in tudi najpreprostejših storitev za povezovanje različnih generacij. Preko programa se lahko uporabniki pogovarjajo in celo vidijo drug drugega, ne glede na to, kje na svetu se nahajajo.
  2. Naložite jim nekaj aplikacij oz. iger in jim pokažite, kako se igrajo. Igranje iger je odličen način za vzdrževanje mentalne aktivnosti, kar je za starejše zelo pomembno.
  3. Če uporabljajo pametni telefon, jih naučite, kako uporabljati trgovino z aplikacijami, ki je naložena na njihovem pametnem telefonu ali tablici.
  4. Naučite jih, kako uporabljati iskalnik. Če ne znajo uporabljati iskalnika, so namreč omejeni le na uporabo naloženih aplikacij.
  5. Pri poučevanju starim staršem najprej razložite, kaj morajo storiti, vendar naj nato razloženo tudi dejansko storijo. Če bodo le opazovali vas, kako nalagate ali uporabljate aplikacije, si tega ne bodo zapomnili.
  6. Povejte jim, da boste z veseljem kadarkoli odgovorili na njihova vprašanja, povezana z uporabo novih tehnologij in aplikacij. Prav tako spremljajte, kako napreduje njihova uporaba omenjenih tehnologij. 

Vir: Family Internet, Foto: The Wall Street Journal.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.