Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Pomembnost razumevanja in spoštovanja pogojev uporabe na internetu

13.10.2016

12-letni Španec je zgrda spoznal, kako pomembno je prebrati dolge in dolgočasne pogoje uporabe, preden se strinjate z njihovo vsebino, ki je pravno obvezujoča.

Z Googlovo storitvijo Ad Sense je želel nekaj zaslužiti s predvajanjem videov svoje glasbene skupine, vendar se je zmotil in uporabil drugo Googlovo storitev Ad Words in se tako v enem mesecu nevede zadolžil za 78,000 €. Spletno oglaševanje mladih glasbenikov se je končalo z blokiranjem fantovega bančnega računa, ko je Google zahteval plačilo za nakup njihovih storitev. Njegova mati je povedala, da je mislil, da služi denar, v resnici pa ga je zgubljal. 

Čeprav je deček mladoleten, je lahko uporabil storitev AdWords, tako da je navedel svoj bančni račun, ki so mu ga odprli starši, da bi lahko varčeval, in obkljukal trditev, da je starejši od 18 let. Fantova mati je prepričana, da bi tehnološki gigant moral zahtevati osebni dokument, da bi mladoletnim preprečili uporabo storitev, ker se otroci ne zavedajo vsebine pogojev uporabe. Čeprav njen sin pravno ne bi smel uporabljati AdWords, je potreboval le računalnik, internetno povezavo, bančni in Gmail račun.

Na fantovo srečo so se pri Googlu odločili za izbris dolgov, ker se je 12-letni deček uštel pri nakupu Googlovih storitev za oglaševanje in seveda ni želel porabiti 100.000 € za oglaševanje. Pomembno je, da imate s svojim otrokom reden in odprt pogovor o varni rabi ter vplivu in posledicah neprevidne rabe interneta.

Vir: The importance of reading - and respecting - terms and conditions online

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.