Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Pošiljanje golih fotografij je že skoraj del vsakdanjika, tveganja pa so visoka

13.12.2017

Tehnologija se razvija hitreje, kot bi si lahko kdo zamislil, ljudje pa si življenja brez tehnologije in interneta skoraj ne predstavljamo več. Toda kaj se zgodi, ko postanemo preveč seznanjeni s tehnologijo? Kaj se zgodi, če jo začnemo uporabljati za stvari, kot so deljenje intimnih fotografij z našim partnerjem ali z nekom, ki nam je všeč? Izpostavljamo se določenim tveganjem, poti nazaj pa praktično več ni.

Irski center za varnejši internet je organiziral dogodek, na katerem so se posvetili spletnim tveganjem za najstnike, kot so spletno izsiljevanje, izsiljevanje z golimi fotografijami (sextortion), nedovoljeno širjenje golih fotografij, ustrahovanje ipd. Posebej deljenje golih fotografij in s tem povezan sextortion sta v zadnjem času pereči temi. Ker pošiljanje svojih golih fotografij med mladimi vse bolj postaja nekaj vsakdanjega, je treba mlade opozarjati na tveganja, ki se lahko pri tem pojavijo. Še posebej to velja za mlada dekleta, od katerih njihovi fantje pogosto pričakujejo, da jim bodo poslale svoje gole fotografije.

Vsaka slika, ki jo objavimo, kljub izbrisu ostane na internetu. Ni pa težava zgolj v javnem objavljanju. Tudi, če imamo slike shranjene na zasebnem računu, kot je iCloud, lahko pride do vdora in naše slike hitro postanejo javne. Paziti pa moramo pri pošiljanju golih fotografij svojemu partnerju, ne zgolj zaradi morebitnega vdora, ampak tudi zaradi pojava t. i. maščevalne pornografije. Pri tem gre za to, da (nekdanji) partner objavi intimne fotografije svojega dekleta/fanta iz maščevanja.

Deljenje takšnih fotografij je v Sloveniji kaznivo, če pa nekdo poseduje gole fotografije mladoletne osebe, mu grozi celo zaporna kazen. Pošiljanje in deljenje golih fotografij torej ne gre jemati zlahka. Kazniv je tudi t. i. sextortion, oziroma izsiljevanje z golimi fotografijami.

Vir: Better Internet for Kids, 17. 11. 2017

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.