Posledice in vprašanje zasebnosti Interneta stvari

2.7.2015

Izraz »internet stvari« se nanaša na uporabo interneta za spremljanje, sledenje, nadzorovanje in medsebojno povezovanje vsakdanjih predmetov. Med tem, ko bo internet stvari zagotovo olajšal življenje ljudi, pa lahko prinese tudi nove grožnje zasebnosti: nezakonit nadzor, aktivni vdori v zasebno življenje in profiliranje podatkov.

Nezakonit nadzor

Moduli, ki s spletom povezujejo različne predmete, kot so avtomobili, igrače in gospodinjski aparati, se lahko uporabijo za nezakonit nadzor. Kriminalcem omogočajo, da pridobijo še več podatkov, kot jih je možno trenutno: spremljajo lahko otroke preko kamer, ki so nameščene v njihovih igračah, gibanje preko modulov, nameščenih v njihovih čevljih ali pa preko povezave s ključavnico spremljajo, kdaj oseba vstopi ali zapusti svoj dom.

Aktiven vdor v zasebno življenje

Moduli, ki se povezujejo s spletom, ne omogočajo le pasivno spremljanje žrtev, ampak lahko omogočajo tudi aktivno poseganje v zasebno življenje, saj so večinoma nameščeni v naprave in predmete, ki jih je mogoče daljinsko upravljati. Na primer kriminalec lahko na daljavo ugasne hladilnik, prižge grelnik, odklene vrata ipd.

Profiliranje podatkov

Anonimne podatke, ki se jih pridobi prek modulov, povezanih s spletom, se lahko uporabi za oblikovanje podrobnih profilov njihovih uporabnikov, nato pa so ti profili uporabljeni za ciljno oglaševanje: torej oglaševanje glede na vedenjske vzorce, demografske in psihografske lastnosti posameznikov, da bi z oglasom dosegli želeno publiko. Ni pa nujno, da si potrošnik želi prejemati oglase, povezane s svojimi izbirami, željami. Na primer potrošnik, ki se je nedavno odločil, da bo zmanjšal porabo čokolade, najbrž ne želi, da se mu prikazujejo oglasi povezani s čokolado, kljub temu, da je včasih kupoval večje količine čokolade.  

Urejanje zasebnosti in varnosti Interneta stvari

Trend uporabe naprav, povezanih s spletom vse bolj narašča. Internet stvari je pritegnil veliko pozornosti medijev, industrije in raziskovalnih institucij saj bo kmalu navzoč povsod. 

Omenjene grožnje zasebnosti pa dokazujejo potrebo po urejanju interneta stvari. Z zmanjševanjem tveganja za zasebnost bo takšna ureditev omogočila, da se internet stvari v celoti razvije tako, da bo izboljšal različne vidike življenja ljudi. Opozoriti pa je treba, da lahko preveč omejitev ovira razvoj inovacij.

VIR: developertech

 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV