Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povejte svoje mnenje o pravicah otrok na spletu: #DigitalDecade4YOUth

6.9.2021

Kaj lahko storimo, da bo digitalni svet primeren za prihodnost? In kako lahko zagotovimo, da spodbujamo, varujemo, spoštujemo in uveljavljamo pravice vseh otrok in mladostnikov, ko so na spletu? Izrazite svoje mnenje na posvetovanju #DigitalDecade4YOUth (#DigitalnoDeseletjeZaMlade), ki poteka na spletu od 1. septembra do 11. oktobra 2021.

Evropska komisija je marca 2021 predstavila vizijo in možne smeri digitalne preobrazbe Evrope do leta 2030. Ta vizija za digitalno desetletje EU se osredotoča na štiri ključne točke: znanja in spretnosti, varne in trajnostne digitalne infrastrukture, digitalna preobrazba podjetij in digitalizacija javnih storitev. Cilj je z različnimi posvetovalnimi dejavnostmi do konca leta 2021 razviti sklop digitalnih načel in pravic za medinstitucionalno deklaracijo Evropske komisije, Evropskega parlamenta in Sveta Evrope.

V središču tega prizadevanja je želja zagotoviti, da bo digitalni svet primeren za prihodnost in bo lahko vsakomur omogočil, da izkoristi vse priložnosti, ki jih lahko ponudi. V okviru širših posvetovalnih dejavnosti potekajo posvetovanja z otroki, mladostniki, starši in skrbniki, učitelji in vzgojitelji ter drugimi deležniki iz vse Evropske unije o prednostnih nalogah, ki jih vidijo pri spodbujanju, varovanju, spoštovanju in uveljavljanju pravic otrok in mladostnikov v digitalnem svetu. Pridobljena spoznanja se bodo uporabila tudi za oblikovanje nove strategije Boljši internet za otroke (Better Internet for Kids - BIK), ki naj bi bila sprejeta leta 2022.

Dosedanje posvetovanje v 70 fokusnih skupinah je že zbralo mnenja približno 750 otrok in mladostnikov. Zdaj želimo pridobiti še mnenja tistih, ki skrbijo za evropske otroke in mlade, jih izobražujejo ali kako drugače vplivajo na pozitivne spletne priložnosti in izkušnje za evropske otroke in mladostnike. To ste torej VI!

V anketi, ki je na voljo prek povezave: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/DigitalDecade4YOUth, vam zastavljamo vrsto vprašanj, ki temeljijo na vprašanjih, na katera so odgovarjali otroci in mladostniki, da bi lahko primerjali stališča. Prosimo vas, da razmislite o priložnostih in koristih, ki jih lahko otroci in mladi pridobijo s spletnim udejstvovanjem, o izzivih in tveganjih, s katerimi se lahko soočajo, ter o tem, kdo je (ali bi moral biti) po vašem mnenju odgovoren za izboljšanje spletnih izkušenj. Prav tako vas prosimo za mnenje o tem, kaj morajo oblikovalci politik storiti v naslednjem desetletju, da bi dosegli spremembe. POZOR! Anketo lahko rešite tudi v slovenskem jeziku. V ruleti na desni strani pod "languages" izberite slovenščino.  

Poleg odgovorov, ki smo jih že prejeli od otrok in mladih, so vaša mnenja bistvenega pomena pri oblikovanju trenutnega dela v zvezi z digitalnimi načeli v EU ter pri zagotavljanju najboljših možnih spletnih izkušenj evropskim otrokom in mladim.

Spletno posvetovanje, ki je na voljo v vseh uradnih jezikih EU, se je začelo v sredo, 1. septembra 2021, opoldne po srednjeevropskem času in bo trajalo do ponedeljka, 11. oktobra 2021, do 18.00 po srednjeevropskem času.

 

 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.