Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

POZOR! Ne nasedite SMS prevaram na Facebooku!

6.3.2014

Preko družabnih omrežij, predvsem Facebooka, se v zadnjem času širi nov način goljufanja, ki vas lahko ob nepazljivosti stane kar precej denarja, kot poročajo na spletni strani Varnost na spletu

Prevara poteka tako, da uporabnik na svoj profil prejme zasebno sporočilo, v katerem ga neznana oseba, ki se najverjetneje predstavlja pod lažnim imenom, priimkom in profilno fotografijo, naproša, da zanjo odda glas na nekem natečaju ali tekmovanju. Uporabnika prosi, da glasuje tako, da odda SMS sporočilo z ukaznim nizom, kot je na primer: *180*123#. Cena poslanega sporočila bi naj bila zgolj 6 centov, vendar so v resnici stroški lahko precej večji. Ko oseba pošlje SMS sporočilo namreč ne glasuje, temveč plača gorivo ali katero drugo storitev na Petrolu. Strošek, zaračunan na računu za opravljene storitve Mobitel, se v tem primeru izstavi osebi, ki je poslala sporočilo s takšnim ukaznim nizom. Kot poročajo na spletni strani Varnost na spletu, so nekateri uproabniki zaradi prevare plačali tudi več kot 80 evrov. 

Da gre zares za plačilo na Petrolu, dokazuje tudi zapis na njihovi spletni strani:

Za plačilo z Moneto na Petrolu odtipkajte ukazni niz, ki se izpiše na zaslonu blagajne npr: *180*123# oz. če uporabljate kodo PIN: *180*123*kodaPIN#.

Na spletnem portalu Radia Krka so objavili tudi izkušnjo enega izmed uporabnikov, ki se ima predvsem svoji previdnosti zahvaliti, da prevari ni nasedel.

Vir: Varnost na spletu.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.