Pozor! Po elektronski pošti krožijo lažna sporočila (za WhatsApp in Apple iTunes)

13.5.2015

Po poročanju RedesZone, po elektronski pošti kroži lažno sporočilo aplikacije WhatsApp, ki vas opozori, da imate čakajoče glasovno sporočilo od enega izmed vaših stikov. Če bi ga želeli poslušati, bi morali klikniti na »autoplay« gumb v elektronski pošti, vendar pa si s tem klikom pravzaprav naložite zlonamerno programsko opremo.

Prav tako v teh dneh kroži tudi lažno sporočilo o opravljenem nakupu v trgovini Apple iTunes, v katerem je zapisano, da v primeru, da niste opravili nakupa določenega izdelka, ki je naveden v sporočilu, kliknete na navedeno povezavo. Ta povezava pa vas naslovi na stran, ki od vas zahteva vpis številke kartice in vaših osebnih podatkov.

Tu je nekaj nasvetov, kako se izogniti takšnim prevaram:

  • Prvi znak, da gre za prevaro je, da aplikacija WhatsApp ne pošilja sporočil za čakajoča sporočila.
  • Če pozorno pogledate, je v naslovu pošiljatelja običajno naveden neznan naslov ali naslov, ki z organizacijo, ki bi vam naj to poslala, sploh ni povezan (v primeru WhatsAppa je to darcy.bambrick@rogers.com) – vedno preverite naslov pošiljatelja!
  • Preverite nedavne dejavnosti na vašem iTunes računu.
  • Ne klikajte povezav, ki od vas zahtevajo vpis osebnih in bančnih podatkov.

Najbolje je, da takšna sporočila prezrete in napravo zaščitite z dobrim protivirusnim programom.

 

VIR: PandaSecurity in GetSafeOnline.

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV