Pravo ali lažno pojavno sporočilo? Lahko je znak prevare!

23.4.2015

Pojavna (pop-up) okna vaše protivirusne programske opreme o morebitnih programskih grožnjah in posodobitvah so lahko pomirjujoč znak, da je vaš računalnih zaščiten in varen. Toda 'hekerji' so začeli uporabljati lažna pojavna okna, da bi pridobili dostop do vašega računalnika. Bi lahko razlikovali med lažnim in pravimi pojavnimi sporočili?

Goljufi so ustvarili pojavna okna, ki se med brskanjem po spletu prikažejo na vašem zaslonu in vas obveščajo, da naj bi virus ogrozili vaš računalnik. Včasih vas napotijo h klicu tehnične podpore in plačilu, da odstranite virus.

Primer pogovora: Oseba na telefonu zahteva oddaljen dostop do vašega računalnika, da bi odstranila virus. Ta dostop pa spletnim goljufom omogoča, da povzročijo ogromno škodo, kot na primer z namestitvijo škodljive programske opreme ali pa krajo vaših osebnih podatkov.

Znaki, ki kažejo na to, da gre najverjetneje za lažno pojavno okno:

  • pojavno okno ostane na zaslonu tudi, ko ga poskušate zapreti;
  • pojavno sporočilo prihaja iz vam neznanega podjetja oz. njihove programske opreme sploh nimate nameščene na svojem računalniku;
  • prejeli ste prošnjo za plačilo, da odstranite virus s klikom na povezavo;
  • prejeli ste prošnjo za oddaljeni dostop do vašega računalnika.

Kako ravnati z lažnimi pojavnimi okni?

  • Nikoli ne dovolite oddaljenega dostopa do svojega računalnika nekomu, ki ga ne poznate.
  • Če se pojavi sumljivo pojavno sporočilo, ki noče izginiti, ugasnite računalnik in počistite spletno zgodovino brskalnika.
  • Če je težava še vedno prisotna, poiščite storitve tehnične podpore profesionalca iz uveljavljenega podjetja.
  • Prepričajte se, da je vaša protivirusna programska posodobljena in da imate vklopljen požarni zid, ki preprečuje, da bi lažna pojavna sporočila ogrozila vaš računalnik.

VIR: GetCyberSafe

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV