Prenehanje z uporabo Facebooka lahko izboljša naše počutje

19.2.2019

Družabna omrežja imajo številne prednosti za uporabnike, a strokovnjaki znova opozarjajo na slabosti uporabe, ki so povezane z našim počutjem. Nova ugotavlja, da izbris Facebook profila pozitivno učinkuje na naše počutje. Facebook uporablja mehanizme, ki spodbujajo zasvojenost, zato je posledično tudi naše razpoloženje slabše.

Raziskovalci s Stanforda in Univerze v New Yorku  so preučili kakšen učinek ima prenehanje uporabe Facebooka na ljudi. V raziskavi so zajeli 2.844 uporabnikov Facebooka, polovico od njih pa zadolžili, da za en mesec dezaktivirajo svoj račun. Odkrili so, da je deaktivacija povzročila majhne, ​​a pomembne izboljšave v počutju, zadovoljstvu z življenjem in pripomogla k manjši nagnjenosti k depresiji in anksioznosti. Nekateri uporabniki, ki so preživeli en mesec brez Facebooka, pa so tudi po zaključku raziskave nadaljevali neuporabo.

Raziskava sicer navaja, da kljub ugotovljenim slabostim, Facebook in druga družabna omrežja ponujajo številne prednosti za uporabnike, saj so še vedno pomembno sredstvo, da ljudje ostanejo povezani s prijatelji in družino, prav tako pa služijo kot vir informacij in zabave.

Vir: The Guardian, 1.2.2019 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV