Prepoznaš pet korakov groominga? – ples petih korakov groominga

27.5.2021

Grooming je na internetu zelo razširjen in kot otrok ali najstnik lahko hitro postaneš žrtev, ne da bi se tega pravočasno zavedel. Da bi bilo prepoznavanje ali postajaš žrtev groominga lažje, je slovenska policija sodelovala pri pripravi Plesa petih korakov, s katerim lahko vsakdo hitro prepozna, ali je žrtev groominga.

Kaj pa je grooming?

Grooming je pojav, ko nekdo z otrokom ali najstnikom preko spleta (npr. preko družabnih omrežij, aplikacij za sporočanje ipd.) ustvari zvezo in otroka nato preslepi oz. prisili v določeno seksualno dejanje, kot je npr. snemanje fotografije ali video posnetka s spolno vsebino. Takšno zvezo lahko zgradi tudi v fizičnem svetu. Velikokrat se začne z nedolžnim pogovorom, ki se nadaljuje s pogovorom s seksualno tematiko, pošiljanjem golih fotografij ali videoposnetkov (sexting), prenašanjem spolnih dejanj preko spletne kamere ali pa se spletni zlorabljalec z otrokom celo dobi v živo.

Ples petih korakov groominga – kako prepoznati grooming

Spletni grooming v večini primerov poteka v petih korakih:

1. korak - vzpostavljanje prijateljstva: spletni groomer bo začel komunicirati z otrokom; pri tem se bo pogosto pretvarjal, da je tudi sam otrok ali najstnik. Pošiljal bo zelo veliko sporočil.

2. korak - ohranjanje prijateljstva: groomer bo z različnimi komplimenti poskušal prijateljstvo poglobiti in vzpostaviti tesnejši, bolj zaupni odnos. Informacije, ki jih bo tako pridobil, bo uporabil za izsiljevanje.

3. korak - ocenjevanje tveganja: groomer se bo začel zanimati za otrokovo življenje, za družinsko situacijo, odnose s starši, učitelji, prijatelji, spraševal bo o otrokovem prostem času. Govoril bo, da je njun odnos skrivnost. Želel bo vedeti, kdo v družini še uporablja računalnik ter kje v stanovanju računalnik je. S tem prepreči, da bi ga pri njegovem početju zalotil otrokov starš ali skrbnik.

4. korak - izolacija otroka: groomer bo poskušal otroka izolirati od njegovih staršev, prijateljev. Predstavljal se mu bo kot edini, ki mu je mogoče zaupati in edini pravi prijatelj. Včasih otroka celo naščuva, da njegovi starši in prijatelji niso vredni zaupanja in da lahko zaupa samo njemu.

5. korak - pogovor o spolnosti: otroka postopoma navaja na tematiko spolnosti. Sprva pošilja zelo prikrita seksualna sporočila, ki se nanašajo na otrokov videz ali telo (govori kako lepo telo ima otrok). Groomer poskuša izvedeti, koliko otrok ve o spolnosti, nato pa ga začne spodbujati, da mu pošilja svoje intimne fotografije. Te nato služijo za izsiljevanje otroka, s katerim poskuša dobiti še več fotografij ali izsiliti srečanje v živo.

Grooming se nato lahko nadaljuje z dejanskim spolnim odnosom. Včasih groomer svojo žrtev prepriča v udeležbo v spolnih aktivnostih - otroka denimo posname med določenim spolnim aktom. Do tega ga pripravi tako, da ga čustveno izsiljuje ali pa ga prepriča, da je spolni odnos med njima nekaj normalnega.

Se sliši zapleteno? Poslušaj pesem, poglej ples in vse skupaj bo bolj razumljivo:

Pa še en video:

 

Besedilo pesmi gre pa takole:

Two birds meet their spirits click,
You knew me more as we flew high,
Just when we reached private sky,
You said I was only for your eyes.

Kopico videov, ki so jih pripravili različni vplivneži in drugi uporabniki TikToka pa si lahko pogledaš pod #5stepchallenge >>

Kako se zaščititi pred groomingom?

Nekdo, ki ga spoznaš na internetu, ni nujno to, za kar se predstavlja. Zato je nujno, da se pogovarjaš s starši o tem, koga novega si spoznal na spletu. Spletni prijatelji, ki jih ne poznaš v živo, niso pravi prijatelji, zato jim nikar ne zaupaj intimnih stvari in skrivnosti, še posebej pa jim ne pošiljal svojih razgaljenih in golih fotografij. Prav tako jim ne posreduj osebnih podatkov (npr. naslov kje živiš, kam hodiš v šolo, kdo so tvoji starši itd.).

Kar je pa najbolj pomembno, če se počutiš neprijetno pri pogovoru z nekom preko interneta, takoj prekini komunikacij in se ne odzivaj več na sporočila.

Še več informacij o groomingu in #5stepchallenge, tudi informacije za starše pa je mogoče najti na:

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV