Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Prevara s SMS, ki pravi, da si prejel fotografijo

23.2.2018

Uporabniki mobilnih telefonov so izpostavljeni številnim prevaram. V tem času se pojavlja prevara, kjer prejemnik dobi SMS z besedilom, da je prejel fotografijo in povezavo na ponudnika, ki omogoča krajšanje spletnih naslovov. Ob kliku na povezavo se odpre stran z anketo, ki naj bi jo izvajal eden izmed naših trgovcev (v predstavljenem primeru je to Mercator).

Da je SMS bolj prepričljiv, je kot pošiljatelj naveden »InfoSMS« sporočilo pa se začne z imenom, ki je lahko ime lastnika telefonske številke. Ob kliku na povezavo se ne prikaže fotografija, temveč lažna spletna anketa, ki se zaključi z zahtevo za vpis številke mobilnega telefona. Gre za klasično prevaro, z včlanitvijo v mednarodni SMS klub in posledično prejemanje plačljivih SMSov. Znak, da gre za prevaro, je zelo slaba slovenščina in pa spletni naslov, ki ni na domeni Mercatorja, čeprav je njegovo ime omenjeno.

SMS s sporočilom, ki vsebuje povezavo na spletno stran, kjer obljublja, da je fotografija, ki si jo prejel:
SMS prevara

Ob kliku na povezavo se odpre spletna stran z anketo in ne fotografijo (!), slovenščina pa je slaba. Spletni naslov (URL) sicer vsebuje besedo Mercator, vendar je na domeni alaw.co:
SMS prevara

Ko se preklikamo skozi anketo, od nas zahteva vpis mobilne številke z obraložitvijo, da boš prejel darilno kartico:
sms prevara

Na Safe.si svetujemo, da ne klikate na povezavo v SMS, vsekakor pa v anketi ne posredujete telefonske številke. Gre za lažno anketo, pri čemer so izkoristili znanega slovenskega trgovca. Klikanje na kakršnekoli povezave v SMS sporočilih od neznanih pošiljateljev močno odsvetujemo, saj si lahko na tak način na mobilni telefon naložite tudi virus.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.