Previdno pri objavljanju svojih fotografij – širi se trend, imenovan »deepfakes«

20.3.2018

Na internetu se vse bolj širi nevaren trend, imenovan »deepfakes«. Gre za računalniško obdelane posnetke, pri katerih storilec glavo osebe z računalniškim programom preslika na telo nekoga drugega in s tem ustvari lažen posnetek, običajno spolne narave. Za to potrebuje več fotografij obraza ene osebe, kar mu vse bolj omogočajo naša redna objavljanja na družabnih omrežjih.

»Deepfakes« se je hitro razširil prek spleta. Storilci najpogosteje uporabijo obraz znane osebe (med žrtvami so bile Natalie Portman, Emma Watson, Kate Middleton, Ivanka Trump in druge) in ga računalniško preslikajo na telo katere izmed pornografskih igralk ter tako ustvarijo lažen posnetek spolne narave. Prav tako tovrstno tehnologijo uporabijo tudi za politično propagando, ko obraz politika preslikajo na telo nekoga drugega in ga na tak način očrnijo.

Da lahko ustvarijo takšen posnetek, potrebujejo več fotografij obraza ene osebe. Objavljanje »selfijev« na družabnih omrežjih torej omogoča storilcem lažje delo pri potvarjanju takšnih videoposnetkov. Ker žrtve niso nujno le zvezdnice in zvezdniki, moramo prav vsi uporabniki družabnih omrežij biti previdni, koliko svojih slik bomo objavili. Več kot je naših slik na internetu, lažje je storilcu ustvariti takšen lažni posnetek.

Vir: BBC News, 3.2.2018

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV