Primeri spletnega spolnega izsiljevanja v Veliki Britaniji so se podvojili

15.12.2016

Samomori štirih Britancev so bili povezani s spletnim spolnim izsiljevanjem, piše BBC. Britanske oblasti verjamejo, da veliko število izsiljevanj preko interneta sploh ni prijavljenih. Kljub temu so do letošnjega novembra prejeli 864 prijav, kar je dvakrat toliko kot leto prej.

»Sextortion« oz. spletno spolno izsiljevanje je oblika izsiljevanja, pri kateri se zločinci predstavljajo z lažno identiteto, da žrtve lažje prepričajo v spolnost preko videokamere. S kočljivimi posnetki grozijo žrtvam, da bodo posnetke poslali prijateljem in družini, če jim ne izplačajo denarja.

Okoli 95 % žrtev izsiljevanja so bili moški ali dečki, so razkrili pri NCA (National Crime Agency). Žrtve so bile stare od 14 do 82 let, z največjim deležem moških starih 21 – 30 let in konkretnim deležem starih 11 – 20 let.

17 – letni Ronan Hughes si je junija 2015 odvzel življenje, ker je bil prelisičen v objavo fotografij na družbeno omrežje. Oktobra so izdali obtožnico zoper 31 – letnika.

Roy Sinclair iz NCA pravi, da je še vedno veliko tovrstnih primerov neprijavljenih. »To je pogosto zaradi sramu in ponižanja , ki ga žrtve doživijo. Zločinci v upanju na uspeh računajo ravno na takšen odziv,« je dodal.

»Imeli smo štiri mlade moške, ki so storili samomor, ker niso videli izhoda iz neprijetnega položaja,« je povedal pomočnik komisarja Martin Hewwit in dodal: »To je organiziran kriminal. Čeprav v posameznih primerih ni vpleteno veliko denarja, je dejavnost organizirana s strani dobro opremljenih, tujih hudodelskih združb.«

Kaj narediti, če postanete tarča?

  • Brez panike – policija bo primer obravnavala z resnostjo in brez obsojanja.
  • Brez plačil – veliko žrtev, ki so plačale, so še naprej prejemale zahteve za še več denarja, ali pa so vseeno objavili posnetke.
  • Prekinite komunikacijo s kriminalci – posnemite zaslon z vsemi sporočili in začasno ukinite račune na družabnih omrežjih, da bodo dokazi ohranjeni. Incident prijavite pri družabnem omrežju, ki ga uporabljate.
  • Ohranite dokaze – zapišite si kakršne koli dokaze o storilcih in ne brišite pogovora, ki ste ga imeli.

Tudi v Sloveniji smo v zadnjih letih imeli precej primerov spletnega spolnega izsiljevanja, katerega žrtve so bili tudi najstniki. Oglejte si posnetek, kako je Luka na internetu spoznal privlačno neznanko in se zanjo slekel.

Safe.si: Izsiljevanje s kocljivimi fotografijami

Vir: bbc.com

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV