Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Priporočila UNICEF za varnejšo uporabo interneta

14.3.2019

UNICEF opozarja na nevarnosti spletnega nasilja, ustrahovanja in digitalnega nadlegovanja pri mladih. Ob dnevu varne rabe interneta je z vrsto priporočil spodbudil mlade k varni in odgovorni uporabi interneta, mladi pa sami razkrivajo, da na internetu manjka prijaznosti, ki je zanje najmočnejše sredstvo za preprečevanje spletnega ustrahovanja.

Visok delež uporabe interneta med mladimi je povezan s tveganji, kot sta spletno ustrahovanje in nadlegovanje. Po nedavno izvedeni anketi med mladimi, je UNICEF prejel odgovore in predloge, kjer so mladi razkrili, kaj bi lahko oni sami, njihovi starši, učitelji ter oblikovalci politik naredili za preprečevanje ustrahovanja in spletnega ustrahovanja. Razkrili so, da na internetu manjka prijaznosti, prijaznost oziroma spoštljivost pa so opredelili kot eno najmočnejših sredstev za preprečevanje ustrahovanja in spletnega ustrahovanja.

Da bi mlade spodbudil k varnejši uporabi interneta, je UNICEF objavil nekaj priporočil:

  • Svojih osebnih podatkov ne zaupaj neznancem.
  • Redno menjuj svoja gesla in jih ne zaupaj nikomur.
  • Ne širi govoric, ne deli neprijetnih zgodb ali fotografij. Kar se morda tebi zdi smešno in neškodljivo, je lahko izjemno neprijetno za drugega.
  • Pomisli, preden na družabnih omrežjih »sprejmeš«»prijatelja« - preveri profil, skupne prijatelje in nastavitve zasebnosti. Ne sprejemaj neznancev za prijatelje.
  • Dvakrat premisli preden pošlješ sporočilo, še posebej, kadar si jezen ali slabe volje. Ko enkrat deliš sporočilo, fotografijo ali video, nimaš več nadzora nad njim. Skoraj nemogoče ga je izbrisati.
  • Ne pozabi, da imaš pravico do zasebnosti. Imajo pa jo tudi drugi, zato je nedopustno uporabljati pametne telefone drugih ali se logirati v uporabniške račune drugih.
  • Če si na družbenih omrežjih naletel na žaljivo oziroma neprijetno vsebino, lahko to prijaviš.
  • Če naletiš na sovražni govor ali posnetke spolnih zlorab in spolnega izkoriščanja otrok na družabnih omrežjih, lahko podaš anonimno prijavo na prijavno točko Spletno oko
  • Če si v skrbeh za svojo varnost ali si na spletu doživel neprijetno izkušnjo, povej odraslemu, ki mu zaupaš. Obiščeš lahko tudi UNICEF-ove Varne točke, kjer ti bodo prisluhnili in pomagali vse dni v letu.
  • Varnost na spletu je odgovornost vseh. Ti imaš pri tem pomembno vlogo!

Vir: UNICEF, 5.2.2019 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.