Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Projekt Odklikni za zmanjševanje spletnega nasilja nad ženskami

7.9.2018

Spletno nasilje in nadlegovanje žensk ter deklet je vedno bolj razširjeno. Pojavljajo se nove in nove oblike, s katerimi se moramo spopadati. Po podatkih raziskave, ki so jo izvedli v sklopu projekta Odklikni, je vsaj eno obliko nadlegovanja že doživelo 56 % učenk o 7. do 9. razreda, med srednješolkami pa je spletno nadlegovanje doživelo 65 % dijakinj. Ozaveščanje in izobraževanje o problematiki sta zato nuja.

Splet, poleg številnih možnosti za iskanje in izmenjavo informacij, predstavlja tudi platformo, preko katere storilci in storilke najdejo potencialne žrtve. V okviru projekta Odklikni Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti s partnerji naslavlja problematiko spletnega nasilja in nadlegovanja žensk in deklet ter nadgrajuje obstoječe dejavnosti za preprečevanje spletnega nasilja in nadlegovanja z vključitvijo vidika spola.

Za otroke in mlade so v okviru kampanje pripravili priročne brošure, plakate, interaktivno spletno mesto Odklikni-enakostpolov.si, ozaveščajo in izobražujejo tudi preko družbenih omrežij. Pripravili so tudi mobilno aplikacijo Odklikni, ki deluje na mobilnih telefonih z operacijskim sistemom Android in si jo lahko vsakdo brezplačno prenese preko trgovine Google Play. Namenjena je predvsem mladim, ki jih preko aktualnih člankov, posnetkov ter kvizov ozavešča o spletnem nasilju in nadlegovanju, spletni etiki in bontonu, ukrepih za večjo varnost in zasebnost na spletu ter korakih za ravnanje v primeru spletnega nasilja in zlorab. 

Kampanji ozaveščanja se je pridružila tudi ekipa filma Gajin svet. Pripravili so TV oglase in promocijske spote skupaj s Safe.si in Code week pa so pripravili izobraževalne delavnice za po ogledu filma. Ob tem pozivajo mlade, da kritično premislijo o vsebinah in osebah, ki jih srečujejo na spletu, v oglasih pa še posebej nagovarjajo vprašanje lažnih identitet, spletnega zalezovanja, spletne spolne zlorabe in spletnega spolnega nadlegovanja ter trpinčenja. Igralci so tudi ambasadorji projekta.

V okviru projekta Odklikni so na Centru za družboslovno informatiko na Fakulteti za družbene vede izvedli raziskavo o razširjenosti in prepoznavanju spletnega nadlegovanja med mladimi v Sloveniji. Raziskava je pokazala, da so najpogostejši spletni nadlegovalci tako deklet kot fantov fantje, da fantje spletno nadlegovanje najpogosteje doživljajo s strani oseb z njihove šole, dekleta pa s strani tistih izven šolskega prostora, da fantje spletno nadlegovanje pogosteje dojemajo kot smešno, kot zabavo in se nanj ne odzovejo, da dekleta zaradi spletnega nadlegovanja pogosteje zaznavajo resne posledice, kot so nemoč, depresija, stres, strah.

Policija prosi žrtve, da spletno nasilje prijavijo policiji, ker lahko le tako ustrezno ukrepajo ter ustavijo nasilje. Policija tudi poudarja, da je javna objava posnetkov ali sporočil druge osebe s spolno vsebino brez njene privolitve v primeru hujše prizadetosti njene zasebnosti kaznivo dejanje, zaradi katerega lahko storilki ali storilcu sodišče prisodi zaporno kazen od treh mesecev do treh let. Gre za nedopustno zlorabo osebnih podatkov.

Glavni cilj projekta Odklikni je preko ozaveščanja in izobraževanja preprečiti spletno nasilje in nadlegovanje žensk in deklet v Sloveniji ter hkrati odpraviti stereotipe in spremeniti odnos do spletnega nasilja.

Več o projektu >>

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.