Različna gesla so ključna za spletno varnost

5.7.2016

Zakaj je tako pomembno, da uporabljate različna gesla za različne račune in da račune na spletnih straneh, ki jih več ne uporabljate, nemudoma izbrišete. 

Ena od večjih groženj spletni varnosti so vdori v baze podatkov spletnih mest, kjer imajo uporabniki ustvarjene profile. Ob vdoru se nepridipravi dokopljejo tudi do vaših osebnih podatkov, kot so uporabniška imena, e-poštni naslovi in gesla. 

Gesla za razliko od sodobne tehnologije niso nova izmišljotina – uporabljali so jih že stari Rimljani, omenjal jih je Shakespeare. In že takrat je bilo vsem jasno, da morajo gesla ostati skrivnost oz. da morajo biti težko uganljiva ter seveda zamenjana, sploh v primeru, da so bila razkrita. Nedavno razkritje 360-ih milijonov računov na portalu MySpace pa je jasno opozorilo, da uporaba enakih gesel na različnih straneh ni pametna ideja. Četudi ste sami pozabili morda nehali uporabljati MySpace ali Linkedin, pa to ne pomeni, da so oni pozabili na vas – na vaše podatke, e-poštni naslov, uporabniško ime, ter seveda gesla.

Podobno se je pripetilo tudi ustanovitelju Facebooka, Marku Zuckerbergu, ki je na lastni koži izkusil vdor v račune na Twitterju, Pinterestu in Linkedinu. Hekerji so njegove podatke našli v Linkedinovi bazi podatkov, prodani v t.i. spletnem podzemlju. Četudi Zuckerberg dogodka ni želel komentirati, pa je jasno, da je na teh straneh uporabljal enako geslo.

Torej, se spomnite, katera uporabniška imena in gesla ste uporabljali pred leti za portale, ki jih ne obiskujete več? So enaka, kot jih imate danes na Facebooku ali Gmailu? V primeru, da ste v dvomih, je priporočljivo, da svoja gesla zamenjate čimprej, saj je tovrstno vdiranje resna grožnja spletni varnosti. Razkritje baz podatkov se lahko zgodi praktično kadarkoli, in čeprav na to nimamo vpliva, pa smo na slednje vsaj lahko pripravljeni. Zato je priporočljivo, da izbrišete vse račune na spletnih straneh, forumih, omrežjih in drugih platformah, ki jih ne uporabljate več, ter seveda najbolj bistveno – ne uporabljajte enakega gesla na različnih spletnih mestih.

Vir: https://blog.kaspersky.com/change-passwords-now/12284/

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV