Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Razlogi, zakaj mobilne naprave niso primerne za mlajše od 12 let

1.6.2017

S prenosnimi mobilnimi napravami (mobilni telefoni, tablice,…) se je močno povečala uporaba tehnologije pri otrokih. Chris Rowan, pediatrična delovna terapevtka, v svojem članku navaja 10 razlogov, zakaj bi morali otrokom, mlajšim od 12 let prepovedati uporabo prenosnih mobilnih naprav.

1. Hitra rast možganov

Možgani se razvijajo in rastejo vse do 21. leta, do 2. leta starosti se celo trikratno povečajo. Če možgane, ki se še razvijajo, preveč obremenimo s tehnologijo, se to lahko kaže v pomanjkanju pozornosti, kognitivnih zakasnelostih, zmanjšanih sposobnostih za učenje ter zmanjšanih zmožnosti samo-regulacije.

2. Zakasnel razvoj

Pri uporabi tehnologije imamo omejeno gibanje. To se pri otrocih lahko kaže v zakasnelemu razvoju. Ker premalo gibanja vpliva tudi na zmožnost koncentracije in učenja, lahko to negativno vpliva na pismenost in akademske dosežke.

3. Epidemična debelost

Glede na raziskave je pri otrocih, ki jim je dovoljena uporaba mobilnih naprav v svoji sobi, stopnja debelosti večja za kar 30 %.

4. Pomanjkanje spanca

Tri četrtine otrok starih med 9 in 10 let trpi za pomanjkanjem spanca zaradi uporabe tehnologije, kar negativno vpliva tudi na šolski uspeh.

5. Duševna bolezen

Prekomerna uporaba tehnologije je tudi eden izmed glavnih dejavnikov pri povečani stopnji depresije in anksioznosti, avtizmu in drugih duševnih bolezni.

6. Agresija

Gledanje prizorov z nasilno vsebino lahko pri otrocih povzroči agresijo. Otroci so prek medijev močno izpostavljeni prizorom fizičnega in spolnega nasilja.

7. Digitalna demenca

Medijske vsebine lahko vplivajo na otrokovo pozornost in koncentracijo, prav tako imajo slab učinek tudi na spomin.

8. Zasvojenost

Ker vse več tehnologijo uporabljajo tudi starši, se s tem oddaljujejo od svojega otroka. Zaradi pomanjkanja starševske pozornosti se ti otroci zatečejo k tehnologiji, kar lahko vodi v zasvojenost.

9. Sevanje

Maja 2011 je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) označila mobilne telefone kot potencialno karcinogene zaradi sevanja. Otroci so iz različnih razlogov bolj občutljivi kot odrasli in temu še bolj izpostavljeni.

10. Netrajnost

Način, na katerega vzgajamo in izobražujemo otroke s pomočjo tehnologije, ni več trajnosten.

Vir: Huffingtonpost, 7.3.2017

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.