Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Razširjenost družabnih omrežij in aplikacij za sporočanje med mladostniki v Sloveniji

26.2.2018

Poznavanje, katera družabna omrežja in aplikacije uporabljajo najstniki, nam olajša pripravo na morebitne incidente. Če pogledamo zelo na splošno, potem slovenski najstniki uporabljajo enaka družabna omrežja in aplikacije kot njihovi vrstniki drugje v Evropi, so pa nekatere bistvene razlike.

Novih raziskav o uporabi družabnih omrežij med mladimi pri nas ni. Izvajalci delavnic Safe.si se z učenci ves čas pogovarjajo o družabnih omrežjih, spletnih straneh in aplikacijah, ki jih osnovnošolci in srednješolci uporabljajo o čemer nam tudi poročajo. Na osnovi njihovih poročil smo ocenili uporabo družabnih omrežij v Sloveniji, ki predstavlja orientacijo za razumevanje stanja. Predstavljeni podatki veljajo za obdobje september 2017 – januar 2018.

Najširši krog uporabnikov

Največ najstnikov uporablja Youtube in Gmail. Na Youtube gledajo vloge in druge video posnetke, Gmail račune pa imajo večinoma, ker potrebujejo e-poštni naslov za prijavo na različne storitve. Snapchat je zagotovo ena izmed najbolj razširjenih aplikacij, verjetno je celo na prvem mestu. Enako visoko kotirata tudi Instagram in Facebook Messenger. Viber je zelo priljubljen, vendar pa opažamo v določenih okoljih, da ga starejši najstniki počasi zapuščajo.

Srednji krog uporabnikov

Facebook je bil še pred letom dni in več med najbolj uporabljanimi družabnimi omrežji, vendar pa so se mladi od njega oddaljili. Sicer imajo svoje profile, vendar pa jih ne uporabljajo oz. jih uporabljajo v zelo omejenem obsegu. Eden izmed razlogov je tudi v tem, da so postali intenzivni uporabniki Facebooka starši.

Steam, kot platforma za nakup video iger z elementi družabnega omrežja, je srednje priljubljena, predvsem pa jo uporabljajo ljubitelji video iger. Enako velja za Discord. Skype se uporablja predvsem za komunikacijo s sorodniki. Musical.ly je bolj priljubljen pri dekletih. Številni spremljajo Tumblr in Reddit. Na priljubljenosti zelo pridobiva Sarahah, preko katere se dogaja precej spletnega trpinčenja, ker omogoča anonimno komentiranje. Srednji krog uporabnikov ima tudi WhatsApp, kar je bistveno odstopanje v primerjavi z nekaterimi drugimi evropskimi državami, kjer je WhatsApp sicer najbolj priljubljena aplikacija za sporočanje.

Majhen krog uporabnikov

Majhen krog uporabnikov imajo Twitter, Omegle, Kik, Twitch, Ask.fm in Telegram. Ask.fm je imel pred nekaj leti zelo veliko uporabnikov in je bil nekako tako visoko, kot sta danes Snapchat in Instagram, vendar so ga mladi zapustili. Danes ga starejši najstniki poznajo, uporabljajo pa skoraj ne. Med mlajšimi najstniki je velik delež tistih, ki Ask.fm ne poznajo. Omegle, kot spletna stran za pogovor z neznanci ni nikoli imela prav širokega kroga uporabnikov. Ko je bila pri nas njena uporaba na vrhuncu, je imela srednje širok krog uporabnikov.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.