Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Reddit zaradi pritoževanja uporabnikov sprejema politiko proti nadlegovanju

29.5.2015

Reddit, spletni forum, znan po svoji svobodomiselnosti, bo uvedel politiko proti nadlegovanju, medtem ko se še vedno trudi za ohranjanje prostora za svobodno izražanje.

Na svojem blogu so izrazili nezadovoljstvo nad nadlegovanjem na forumu, s čimer se po rezultatih raziskave strinjajo tudi njihovi uporabniki, zato Reddit zadnjih šest mesecev prenavlja smernice svoje skupnosti.

Veliko pogovorov se namreč razvije v napade na posameznike. Nadlegovanja je vse več in izraža se na različne načine kot v preteklosti. Nekateri uporabniki na primer nadlegujejo uporabnike na različnih platformah in na Redditu objavljajo povezave do osebnih informacij na drugih straneh.

Reddit je v svoji objavi na blogu nadlegovanje definiral kot »sistematična in/ali kontinuirana dejanja, s katerimi nekoga mučijo ali ponižujejo«, zaradi česar se posameznik boji za lastno varnost ali sklepa, da socialno mreženje in strani z novicami niso varen prostor za izražanje idej.

Uporabniki, ki so nadlegovani, lahko sporočila ali objave prijavijo preko elektronske pošte. Na Redditu pravijo, da bodo obravnavali vsak primer zase, ukrepi pa lahko storilcem prinesejo tudi prepoved dostopa do foruma.

V začetku leta so pri Redditu napovedali, da bodo odstranili slike, videe in povezave z eksplicitno vsebino, v primeru, da oseba na sliki ni dala dovoljenja za objavo. Ta sprememba je prišla približno šest mesecev po tem, ko so hekerji objavili gole fotografije Jennifer Lawrence in ostalih slavnih ter jih objavili na straneh družbenih medijev, vključno z Redditom in Twitterjem.

 

VIR: abcNews.

 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.