Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Še dve novosti iz Instagrama v boju proti spletnemu nasilju

14.8.2019

Že na začetku julija je Instagram oznanil še dve novi funkciji, s katerima želijo zmanjšati pojav spletnega medvrstniškega nasilja na svojem omrežju. S funkcijo Dregljaj (Nudge) bo Instagram oporabnike opozoril, če bodo napisali neprimeren komentar. S funkcijo Omeji (Restrict) pa bo uporabnikom omogočil, da omejijo uporabnika, ki jih prek tega omrežja nadleguje.

Funkcija Dregljaj

S pomočjo umetne inteligence je Instagram več let raziskoval, kakšne komentarje, slike in videe drugih uporabnikov jim ljudje prijavljajo kot žaljive, neprimerne, škodljive. Na osnovi ugotovitev so razvili funkcijo Dregljaj, ki sama zazna kakšen komentar piše uporabnik. Če komentar vsebuje besede, ki so podobne tistim, ki so jih ljudje v preteklosti prijavljali kot neprimerne, sovražne, se pojavi Instagramov »Dregljaj« v obliki sporočila, ki uporabnika vpraša, ali res želi objaviti tak komentar. Po mnenju Instagrama daje taka intervencija uporabnikom možnost, da premislijo in ne objavijo takega komentarja, ampak raje napišejo nekaj manj neprimernega.

Funkcija Omeji

Mladi ljudje neradi blokirajo, nehajo slediti ali prijavijo uporabnike, ki jih nadlegujejo, ugotavljajo na Instagramu. Še posebej jim je to težko, če so v stiku s tem uporabnikom tudi v vsakdanjem življenju, prav tako pa s tem izgubijo nadzor nad tem, kaj nadlegovalec še naprej objavlja, piše o njih na družabnem omrežju. Zato so se v Instagramu odločili, da pripravijo novo funkcijo »Omeji«, ki je trenutno še v fazi testiranja. Komentarji uporabnika, ki smo ga omejili, ne bodo vidni vsem, ampak le nam in njemu (razen, če jih posebej odobrimo). Uporabnik ne bo vedel, da smo ga omejili, in ne bo več mogel videti, kdaj smo online in ali smo prebrali njegova sporočila.

Več o tem: https://time.com/5619999/instagram-mosseri-bullying-artificial-intellige...

 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.