Sedem preprostih nasvetov za spletno varnost za novopečene učitelje

6.10.2015

Tu je nekaj nasvetov, kako poskrbeti za svojo zasebnost na spletu ter kako biti v trendu z aplikacijami in programi, ki jih uporabljajo vaši učenci.

Pogooglajte se!

Presenetljivo je, kaj boste morda našli … In ne ustavite se le pri tem, saj obstajajo še druge strani, ki lahko vsebujejo kakšne kočljive informacije iz preteklosti. Poleg Googla raje preverite še Yahoo!, Bing ali celo ASK.com! Prepričajte se, da ste izklopili varno iskanje in če obstaja res kaj neprimernega, imate še vedno nekaj časa, da to uredite. Za stare račune kontaktirajte spletne strani, naj jih deaktivirajo ali pa upravitelje prostite, da vsebino odstranijo. Obstaja tudi Googlov obrazec »right to be forgotten« (pravica do pozabljanja), a ta se nanaša le na Google! Podobni obrazci obstajajo tudi za druge spletne iskalnike.

Zaklenite družabne medije

Zdaj bi bil primeren čas, da preletite skozi vsebine in jih po potrebi izbrišete. Prepričajte se, da ste v svojem računu, uporabili vse nastavitve zasebnosti! Ne pozabite, slike so pogosto javne zaradi privzetih nastavitev, zato jih raje ponovno preverite, če ne želite, da bi si učenci ogledovali vaše slike z lanskega dopusta.

Preverite politiko šole glede sprejemljive uporabe spletne aktivnosti

Vse šole bi morale imeti politiko sprejemljive uporabe, ki zadeva spletno aktivnost. V tej naj bi bilo opredeljeno, kaj pričakujejo od vas in vaših učencev vključno s stvarmi kot so: da na spletu učencev in njihovih staršev NE dodajate za prijatelje, ne objavljate vsebine o šoli ali posameznih učencih … Dobro bi bilo tudi, da pripravite svoja pravila in pri njih vztrajate, na primer, kaj boste storili, če vas bo učenec, s katerim ste se dobro razumeli, dve leti po koncu šole dodal na Facebook? Odločitev je popolnoma vaša in ni pravilnega ali napačnega odgovora, vendar je dobro, da si postavite neko ločnico, ki se je boste držali.

Spoznajte se z aplikacijami

Vzemite si nekaj časa, da se seznanite z aplikacijami in igrami, ki jih uporabljajo učenci na vaši šoli. To vam bo koristilo in pomagalo razumeti, o čem se pogovarjajo. Trenutno najbolj priljubljene aplikacije so Snapchat, Kik in Instagram.

V koraku z otroki

Seznanite se, s kakšnimi vprašanji in težavami se otroci ukvarjajo na spletu, saj boste na ta način v razredu hitreje prepoznali težave in boste bolje opremljeni, da jim pomagate. Berite o temah, kot so seksting, spletno ustrahovanje, spletno klepetanje … Prav tako raziščite, katere so najbolj priljubljene igre za starostno skupino, ki jo boste poučevali.

Spletni zmenki

Če ste kdaj imeli profil za spletne zmenke, s pomočjo vzdevkov, poskrbite, da je čim bolj zaseben ali ga morda celo izbrišite, če ga več ne uporabljate. V primeru, da ste za spletne zmenke zelo zagreti pa priporočamo, da si profil ustvarite na portalih, kjer je članstvo plačljivo, saj je tako manjše tveganje, da učenci pridejo do vaših osebnih podatkov in fotografij za katere ne bi želeli, da jih vidijo. Dobro bi bilo tudi, da se prepričate, da oseba, s katero klepetate, ni starš ali učitelj s šole!

Vir: SWGfL

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV