Seksting: Zakaj najstniki delijo svoje razgaljenje fotografije?

4.4.2016

Veliko razlogov je, zakaj je med najstniki tako pogost seksting. Seksting, ki označuje pošiljanje golih fotografij prek SMS-/MMS- sporočil, je pogosto del romantičnega odnosa, bodisi kot del 'nadgrajevanja' odnosa bodisi kot del faze osvajanja/spogledovanja. Nekateri mladostniki seksting celo opisujejo kot varen način spolnosti, saj 's sekstingom ne moreš zanositi ali dobiti spolne bolezni'. Obstajajo pa tudi drugi razlogi, ki privedejo do sekstinga. Ti so v večini primerov nekako v skladu z motivi, ki navdihujejo tudi drugo najstniško vedenje. 

1. Spolno izražanje

Otroci skušajo v romantičnih odnosih s sekstingom potrditi svoj odnos in uporabljajo seksting kot orodje, da svojemu partnerju izkažejo zaupanje. Prav tako uporabljajo seksting kot obliko spogledovanja, ko se zveza še oblikuje. Seksting se lahko uporablja tudi za izražanje lastne seksualnosti (nekateri na primer želijo poudariti svojo ženskost oziroma moškost s pomočjo mode in stila oblačenja, drugi z objavo razgaljenih fotografij). 

2. Komunikacija

Otroci s sekstingom komunicirajo drug z drugim. Mlajši najstniki včasih pošiljajo izzivalne fotografije svojim prijateljem kot obliko humorja. Za mlade, ki so v zvezah, je razlog lahko tudi v pričakovanju vzajemnosti - za vsako seksting sporočilo, ki ga pošlješ, pričakuješ, da boš dobil v zameno enako sporočilo. Značilnost sekstinga, ki je za mlade pogosto najbolj privlačna je, da gre za zasebno obliko komunikacije, ki je varna pred nadzorom staršev. Seveda, dokler ne pride do situacije, ko se gola fotografija posreduje drugim in postane predmet javne obravnave.  

3. Pozornost/potrditev

V preteklosti je bilo veliko primerov ljudi, ki so 'zasloveli' na podlagi izzivalnih posnetkov, ki so prišli v javnost. Mladi tako lahko zmotno verjamejo, da bodo z objavo izzivalne fotografije postali znana medijska osebnost ali dobili službo kot supermodel. Nekateri lahko seksting uporabljajo tudi zato, da dobijo pozornost med svojimi vrstniki, da dobijo potrditev ali občudovanje pri nekom, v katerega so na primer zaljubljeni. 

4. Pritisk vrstnikov in družbe

Nekatere lahko k sekstingu napelje širši družbeni pritisk. V kontekstu 'seksualizacije kulture' nekateri mladi čutijo, da se od njih pričakuje določen način predstavljanja, izražanja, spolna aktivnost ipd.. Dodatno lahko ta pritisk povzročijo tudi vrstniki, ki pritiskajo na druge, da pošiljajo seksting sporočila.  

5. Nadzor nad samo-izražanjem

Veliko mladih pošilja selfije in seksting sporočila, saj jim to omogoča, da dobijo nadzor nad tem, kako se predstavijo širšemu svetu. Lahko bi rekli, da so selfiji in seksting sporočila avtoportreti moderne dobe. Avtorstvo in selektivna narava seksting sporočil mladim zagotavlja nekakšno zaščito/občutek nadzora, ko se vključujejo v intimno komunikacijo z drugo osebo. 

6. Nesreča/nepremišljenost

Pogosto je vzrok za poslano seksting vsebino tudi nesreča ali nepremišljenost. Na primer, ko se otrok ne zaveda, da ima vklopljeno kamero na računalniku ali mobilnem telefonu. V svetu, ko se zdi, da imamo telefon s fotoaparatom nenehno v pripravljenosti, je zelo enostavno ustvariti in nepremišljeno deliti seksting vsebino, ne da bi pri tem pomislili na posledice.

7. Izsiljevanje in maščevanje

Na žalost obstajajo tudi incidenti, ko so bili mladi prisiljeni v ustvarjanje in pošiljanje seksting vsebin. Ko oseba pošlje intimno fotografijo drugi osebi, lahko ta uporabi to fotografijo za izsiljevanje, da žrtev pošlje še več takšnih fotografij. Obstajajo tudi primeri, ko so kriminalci prežali na mladostnike in uporabljali seksting vsebine za izsiljevanje velikih vsot denarja. V drugih primerih je prišlo do deljenja intimnih fotografij s strani razočaranih nekdanjih partnerjev, ki so se želeli maščevati.   

8. Eksperimentiranje

Ko otroci odraščajo, seveda želijo razumeti, kako se razvija in spreminja njihovo telo. Nekateri otroci tako fotografirajo svoje telo, da dobijo nad njim boljši pregled. Morda niti ne nameravajo poslati teh fotografij, vendar pa so v pravnem kontekstu takšne fotografije lahko obravnavane kot posnetek spolne zlorabe otroka (otroška pornografija) in v primeru deljenja fotografije naprej s strani drugih oseb tudi kaznivo dejanje. 

Vir: Webwise.

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV