Selfiji predstavljajo novo nevarnost za volanom

15.6.2015

Objavljanje  samoportretov na družabna omrežja, kot so Facebook, Twitter in Instagram ustvarja nove težave za uslužbence organov pregona. Kot je pred kratkim poročal CNN, so oznake (hashtag) kot #drivingselfie, #drivingselfies in #drivingtowork sprožile nov trend med uporabniki družbenih medijev, ki se slikajo in fotografije objavljajo med tem, ko so za volanom. Na Instagramu naj bi bilo objavljenih kar tri milijone slik pod oznakami povezanimi z vožnjo.

Čeprav so nekatere od fotografij posnete med tem, ko vozniki stojijo, je tu še vedno nevarnost uporabe telefona med vožnjo, saj fotografije po navadi dokončno objavijo med vožnjo. Že z odmikom pogleda s ceste za dve sekundi, si voznik podvoji nevarnost nesreče. Za poziranje in fotografiranje pa po navadi porabimo več kot dve sekundi.

Raztreseni za volanom

Raztresena vožnja je postala ena izmed glavnih nevarnosti za volanom; uvršča se takoj za vožnjo pod vplivom nedovoljenih substanc. Po navedbah centrov za nadzor bolezni (CDC), več kot 9 ljudi na dan umre in 1000 se jih poškoduje v prometnih nesrečah, kjer je bil za volanom voznik vidno, ročno ali kognitivno oviran. Ker uporaba družbenih medijev zahteva voznikovo uporabo oči, rok in uma, predstavlja večjo nevarnost v primerjavi s prehranjavanjem za volanom.

Ne delajte selfijev, ko vozite

Ker se praksa fotografiranja selfijev voznikov nadaljuje, so se podjetja odločila, da bodo dosegla čim večje število najstnikov. Lani je Toyota najstnike nagovorila z oglasom, ki je prikazoval avto v prometni nesreči skozi različne Instagramove filtre in slogane, »ne slikaj in vozi«.

 

VIR: SocialMediaWeek

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV