Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Selfiji veliko bolj smrtonosni kot morski psi

5.7.2019

Delanje in objavljanje selfijev (sebkov) je aktivnost, ki jo številni prav obožujejo. Še posebej ponosni so na selfije, ki so nastali na nenavadnih krajih. Poletje je čas potovanj ter gibanja v naravi in priložnosti za zanimive selfije je veliko. V želji po dobrem ali nenavadnem selfiju so nekateri vede ali nevede pripravljeni ogroziti lastno življenje ali življenje drugih (pomislite na reševalce). Delanje selfijev ne bi smelo nikoli ogrožati življenja.

Ljudje za dobre selfije plezajo na skalne previse, po obzidjih, drevesih, opuščenih zgradbah in drugje, kjer obstaja nevarnost padca ali poškodbe. Čeprav je marsikdo prepričan, da odlično lovi ravnotežje pa je na nevarnih mestih lovljenje ravnotežja brez uporabe telefona ali selfiesticka težavno, kaj šele z njima. Tudi slikanje na železniški progi je smrtno nevarno, saj vlak potrebuje tudi do enega kilometra ali več, da se ustavi. Primerov, ko so ljudje plezali na nevarna mesta in se drugače izpostavljali zgolj zato, da so naredili dober selfi, je veliko. Večina se jih sicer končala srečno, nekateri pa so tragično končali.

Raziskava je pokazala, da je od oktobra 2011 do novembra 2017 zaradi delanja selfijev umrlo vsaj 259 ljudi, raziskovalci pa ocenjujejo, da je število v resnici bistveno višje, saj niso uspeli zajeti vseh poročil o nesrečah. Največ smrtnih žrtev je bilo med najstniki (30 %) in dvajsetletniki (40 %).  

Letno v povprečju umre vsaj 43 ljudi zaradi delanja selfijev. Če pogledamo številom smrtnih žrtev zaradi napadov morskih psov vidimo, da so leta 2018 zaradi morskih psov umrli štirje ljudje, leto prej pa jih je bilo 5. To pa je bistveno manj kot zaradi selfijev.

Zelo je pomembno, da najprej poskrbimo za lastno varnost. Selfijev ne delamo na mestih, ki so nevarna, pa čeprav si obljubimo, da bomo zelo pazljivi. Nezgoda se zgodi v trenutku, in ko padamo proti tlom, je prepozno za ukrepanje.

Na Safe.si smo pripravili video "Super selfie", kako delati dobre selfije in na kaj biti pozoren pri objavi, da ne bomo imeli težav.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.