September, mesec pozitivnih spletnih vsebin: za boljše digitalno otroštvo

3.9.2019

Počitnice so se končale in vstopili smo v novo šolsko leto. Vstop v novo šolsko leto lahko izkoristimo tudi za spodbujanje posameznikov, podjetij in organizacij k ustvarjanju pozitivnih spletnih vsebin, ki omogočajo otrokom učenje, zabavo, razvijanje pozitivne samopodobe in samospoštovanja, spodbujajo vključenost v družbo in ustvarjanje ter razširjanje lastnih pozitivnih vsebin. Mesec september smo posvetili pozitivnim spletnim vsebinam.

Otroci so danes v stiku z digitalnimi tehnologijami in spletnimi vsebinami že od zgodnjega otroštva. Ponujajo jim priložnosti za razvoj, učenje in zabavo. Zaradi tega je pomembno, da jim zagotovimo kakovostne, dobro izdelane in predvsem varne digitalne vire, kot so aplikacije, spletne strani ali spletni servisi. Kakovostne vsebine lahko pozitivno vplivajo na otroke. Verjamemo, da si vsak otrok zasluži »boljše digitalno otroštvo« kar je tudi slogan kampanje Pozitivne spletne vsebine.

Verjamemo, da je prvi korak pri zagotavljanju, da bodo mladi odrasli opolnomočeni, digitalno izvežbani, medijsko pismeni in aktivni državljani, prav prva pozitivna digitalna izkušnja. Zaradi tega želimo s kampanjo Pozitivne spletne vsebine izboljšati zavedanje o pomembnosti kakovostnih spletnih vsebin za otroke in spodbuditi pogovore z mladostniki, starši in učitelji o zavedanju o pomembnosti pozitivnih vsebin. Prav tako želimo spodbuditi diskusijo z industrijo in ustvarjalci vsebin, da bodo ustvarjali več pozitivnih vsebin za otroke.

Središče kampanje je »kontrolni seznam za pozitivne spletne vsebine«, ki je v pomoč vsem, ki pripravljajo in ponujajo spletne vsebine za otroke. Kontrolni seznam je lahko v pomoč tudi učiteljem in staršem, ko iščejo za otroke primerne vsebine na spletu.

Mesec pozitivnih vsebin smo tematsko razdelili na štiri tedne:

  • Prvi teden od 2. do 8. septembra bo posvečen temu, kaj je pozitivna spletna vsebina in kako jo je mogoče prepoznati z uporabo Kontrolnega seznama za pozitivne spletne vsebine.
  • Drugi teden od 9. do 15. septembra bo posvečen učiteljem in staršem. Pripravili bomo zanimiv video intervju in veliko dobrih nasvetov, kako iskati in prepoznavati dobre spletne vsebine za otroke. Učitelji so vabljeni, da se 7. septembra pridružijo Twitter klepetu v živo pod ključnikom #EdChatEU, v katerem bomo v živo podajali nasvete učiteljem širom Evrope.
  • Tretji teden od 16. do 22. septembra bo posvečen otrokom in mladostnikom. Pridružite se BIK mladim ambasadorjem pri njihovih zabavnih spletnih aktivnostih.
  • Četrti teden od 23. do 27. septembra bo posvečen industriji, predvsem ustvarjalcem in ponudnikom spletnih vsebin za otroke. Osrednji dogodek bo Fokusna skupina v Bruslju, na kateri bodo razpravljali o prihodnosti in izzivih spletnih vsebin za otroke.

Da odkrijete več o vseevropski kampanji Pozitivne spletne vsebine, sledite ključnikoma (hashtag) #PositiveContent in #BetterDigitalChildhood na družabnih omrežjih. Za več informacij obiščite spletno stran Pozitivne spletne vsebine.

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV