Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Šest mitov o otrocih v digitalnem svetu

27.9.2018

Kljub raziskavam, ki dokazujejo nasprotno, so v družbi še vedno trdno zasidrani številni miti v zvezi z otroki v digitalni dobi. Pogosto slišimo, da je čas, ki ga otroci preživljajo z mediji, nekvaliteten, da otroci o spletu vedo vse, njihovi starši pa nič in podobna sklepanja, ki pa niso resnična.

Profesorica Sonia Livingstone z London School of Economics and Political Science, izpostavlja šest glavnih mitov o otrocih v digitalni dobi:

  1. Otroci so "digitalni domorodci" in vedo vse.
  2. Starši so "digitalni priseljenci" in ne vedo ničesar.

Otroci pogosteje raziskujejo splet kot njihovi starši, vendar to ne pomeni, da internet bolje razumejo bolje.

  1. Čas, preživet z mediji, je zapravljen v primerjavi z "resničnim" pogovorom ali igranjem zunaj.

Jasno je, da sta resničen pogovor in igra dobra, vendar ni trdnih dokazov, da se v resničnem svetu izvajata bistveno bolje kot v digitalnem.

  1. Vloga staršev je spremljanje, omejevanje in prepovedovanje, ker digitalna tveganja močno prevladajo nad digitalnimi priložnostmi oziroma prednostmi.

Omejevanje otrok na spletu lahko hitro vodi do konfliktov in izogibanja, omejitve pa ne pomenijo samo varnosti, temveč spodkopavajo priložnosti in prednosti digitalnega sveta.

  1. Otrokom je vseeno za zasebnost na spletu.

Dokazano je, da otroci skrbijo za zasebnost, a hkrati želijo imeti tudi občutek pripadnosti na spletu. Manj skrbijo za zasebnost v povezavi s podjetji, ki dostopajo do njihovih podatkov, zato ker o tem preprosto ne vedo dovolj.

  1. Medijska pismenost je odgovor na težave v digitalni dobi.

Seveda je uporaba interneta zelo pomembna, a debata o tem, ali je to odgovor na težave, ki nam jih ponuja digitalni svet, je preveč kompleksna.

 

Vir: Parentzone 2018

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.