Sevanje mobilnih telefonov škoduje

17.8.2018

Ali je uporaba mobilne tehnologije škodljiva našemu zdravju ali ne, je vprašanje, s katerim se znanstveniki ukvarjajo že dlje časa. Natančnih dokazov primanjkuje, kar pa ne pomeni, da lahko mobilne tehnologije označimo kot varne.

Znanstveniki so v preteklosti s številnimi raziskavami poskušali dokazati, da izpostavljenost sevanju mobilnih telefonov, povzroča raka. Marca 2018 so strokovnjaki, določeni s strani vlade ZDA, ugotovili, da obstajajo jasni dokazi, da sevanje iz mobilnih telefonov povzroča raka srčnega tkiva pri podganah, ki je tako redek, da bi ga bilo skoraj nemogoče označiti za naključnega.

Težava je, da o tovrstnih znanstvenih napredkih medijskih novic skorajda ni. Nobena glavna novinarska organizacija v ZDA ali v Evropi ni poročala o teh ugotovitvah. Razlog je v industriji mobilnih naprav, ki je premočna in ovira tovrstno poročanje, podobno kot to počne tobačna industrija. Industrija je večkrat lažno trdila, da so mobilni telefoni varni za vse uporabnike in se zagovarjala, da raziskave niso bile zadostno znanstveno podprte in niso bile objavljene v znanstvenih revijah, prav tako pa je financirala raziskave, ki bi dokazale obratno. S trditvami, da je industrija mobilnih naprav največja na svetu, saj ima mobilni telefon že tri četrtine odraslih, se propaganda o varnosti uporabe naprav le še dodatno širi.

Vir: The Guardian, 14.7.2018 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV