Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Sevanje mobilnih telefonov škoduje

17.8.2018

Ali je uporaba mobilne tehnologije škodljiva našemu zdravju ali ne, je vprašanje, s katerim se znanstveniki ukvarjajo že dlje časa. Natančnih dokazov primanjkuje, kar pa ne pomeni, da lahko mobilne tehnologije označimo kot varne.

Znanstveniki so v preteklosti s številnimi raziskavami poskušali dokazati, da izpostavljenost sevanju mobilnih telefonov, povzroča raka. Marca 2018 so strokovnjaki, določeni s strani vlade ZDA, ugotovili, da obstajajo jasni dokazi, da sevanje iz mobilnih telefonov povzroča raka srčnega tkiva pri podganah, ki je tako redek, da bi ga bilo skoraj nemogoče označiti za naključnega.

Težava je, da o tovrstnih znanstvenih napredkih medijskih novic skorajda ni. Nobena glavna novinarska organizacija v ZDA ali v Evropi ni poročala o teh ugotovitvah. Razlog je v industriji mobilnih naprav, ki je premočna in ovira tovrstno poročanje, podobno kot to počne tobačna industrija. Industrija je večkrat lažno trdila, da so mobilni telefoni varni za vse uporabnike in se zagovarjala, da raziskave niso bile zadostno znanstveno podprte in niso bile objavljene v znanstvenih revijah, prav tako pa je financirala raziskave, ki bi dokazale obratno. S trditvami, da je industrija mobilnih naprav največja na svetu, saj ima mobilni telefon že tri četrtine odraslih, se propaganda o varnosti uporabe naprav le še dodatno širi.

Vir: The Guardian, 14.7.2018 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.