Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Seznam zlonamernih aplikacij za Androide presegel 10 milijonov

28.2.2014

Kaspersky Lab je do konca januarja 2014 zabeležil že več kot 200.000 mobilnih zlonamernih programov, kar je 34 % več kot novembra lani. Spletni kriminalci se tako še naprej osredotočajo na mobilne naprave, še posebej tiste z operacijskim sistemom Android. V poročilu Kaspersky Lab ugotavljajo, da je število okuženih oz. zlonamernih aplikacij za Android preseglo število 10 milijonov. 

Uradna trgovina z aplikacijami Google Play je konec januarja ponujala 1.103.104 aplikacij. Veliko več pa jih je še na neuradnih, alternativnih trgih, kjer je verjetnost, da naletimo na zlonamerno aplikacijo, še večja. Kaspersky Lab je prijavil okoli 10 milijonov sumljivih aplikacij, saj spletni kriminalci za prenašanje zlonamerne programske kode uporabljajo tudi legitimno Android programsko opremo.

Cilj večine primerov zlonamerne programske kode je zbrati uporabnikove finančne informacije. Primerov razkritij takšnih aplikacij je bilo že več, nedavno je odmeval primer ruske mobilne aplikacije Carberp Trojan. Ta prestreže uporabniške podatke, medtem ko se pošiljajo na bančni strežnik. Po mnenju strokovnjakov Kaspersky Lab, se večina zlonamernih aplikacij za Android trenutno razvija prav v Rusiji. 

Da bi se izognili slabi volji zaradi okužbe mobilne naprave z zlonamerno programsko opremo, vam Kaspersky Lab svetuje:

  • ne vključite možnosti "razvijalni način" (angl. Developer mode) na mobilni napravi;
  • ne vključite možnosti "namesti aplikacije iz virov tretje osebe" (angl. Install applications from third-party sources);
  • namestite samo aplikacije iz uradnih virov;
  • po namestitvi aplikacije skrbno preučite, katere pravice zahteva;
  • uporabljajte programsko opremo za zaščito mobilnih naprav.
 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.