Skoraj polovica ameriških najstnikov do interneta dostopa praktično ves čas

13.6.2018

95 % ameriških najstnikov ima pametni telefon ali vsaj dostop do njega, kar je močno povezano z uporabo interneta in družabnih omrežij. Iz tega razloga vse več najstnikov internet uporablja praktično ves čas. Najbolj priljubljena družabna omrežja so Facebook, YouTube, Instagram in Snapchat, a je Facebook v zadnjih letih izgubil vlogo vodilnega družabnega omrežja med najstniki.

Po podatkih raziskave Pew Research Centra približno 95 % ameriških najstnikov navaja, da ima dostop do pametnega telefona, do računalnika pa 88 % najstnikov. Ker ima vse večji delež najstnikov dostop do pametnega telefona, je delež tistih, ki internet uporabljajo nenehno, precej visok. Približno 45 % najstnikov pravi, da internet uporabljajo "skoraj nenehno", 44 % pa jih pravi, da gredo na splet večkrat na dan.

Med najstniško populacijo so v ZDA najbolj priljubljena družabna omrežja Facebook, YouTube, Instagram in Snapchat. Na prvem mestu je YouTube, ki ga uporablja kar 85 % ameriških najstnikov, sledita mu Instagram (72 %) in Snapchat (69 %), Facebook, ki je bil dolgo vodilni, pa je na četrtem mestu z 51 %. Pri vprašanju katero družabno omrežje uporabljajo najpogosteje, jih je 35 % na prvo mesto postavilo Snapchat, 32 % pa YouTube. Ta dva sta bistveno bolj priljubljena kot Instagram s 15 % in Facebook z 10 %. Se pa pojavljajo razlike tudi glede na spol; dekleta so bolj verjetno kot fantje na prvo mesto postavila Snapchat (42 % v primerjavi z 29 %), medtem ko so fantje bolj naklonjeni spletnemu mestu YouTube (39 % v primerjavi s 25 %).

Velik delež najstnikov torej uporablja vsaj enega od priljubljenih družabnih omrežij ter dostopa do interneta vsaj enkrat na dan. Približno tri desetine (31 %) najstnikov meni, da imajo družabna omrežja večinoma pozitiven učinek. A 24 % opisuje učinek kot predvsem negativen, večina najstnikov (45 %) pa meni, da ni niti pozitivnega niti negativnega učinka.

Tisti, ki pravijo, da imajo družabna omrežja večinoma pozitiven učinek, poudarjajo možnost povezave in stikov z drugimi in dejstvo, da omogočijo komuniciranje z družino in prijatelji ter povezavo z novimi ljudmi, prav tako pa so dober vir zabave. Med negativne učinke pa so najstniki večinoma prištevali spletno ustrahovanje, širjenje govoric in zmanjševanje medosebne komunikacije na račun komuniciranja prek interneta.

 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV