Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Skoraj polovica britanskih tri in štiri leta starih otrok uporablja YouTube

23.1.2018

YouTube je med vsemi spletnimi mesti, ki ponujajo gledanje vsebin, najbolj priljubljen. Posebej to velja za otroke in mladostnike, med katerimi se uporaba vztrajno viša. YouTube uporablja že kar 48 % britanskih otrok, starih tri in štiri leta, med mladostniki pa je delež uporabe 90 odstoten. Otroci najpogosteje gledajo risanke, kratke filme in animacije, starejši pa smešne videoposnetke. A YouTube ni namenjen zgolj zabavi, skoraj polovica mladostnikov ga uporablja tudi za učenje o novih stvareh.

Ofcom je naredil raziskavo, v kateri je preučeval uporabo interneta med otroki in mladostniki, starimi od tri do petnajst let, poseben del pa so namenili uporabi YouTube. YouTube in drugi spletni kanali za gledanje vsebin, kot je tudi Netflix, so postali alternativa tradicionalnim televizijskim programom, posebna različica YouTube Kids pa pritegne še več mlajšega občinstva.

V primerjavi z letom 2016 se je uporaba YouTube med otroki in mladostniki močno zvišala. Med tri do štiri leta starimi otroki se je zvišala za 11 %, YouTube jih sedaj uporablja skoraj polovica. Številke pa so pri drugih starostnih skupinah še drastično višje; 71 % otrok starih med pet in sedem let uporablja ta spletni kanal, 81 % starih med osem in enajst let, pri mladostnikih starih od dvanajst do petnajst let pa je delež že kar 90 %.

Mlajši otroci YouTube v največji meri uporabljajo za gledanje risank, animacij in krajših filmov ter poslušanje pesmi. Starejši si predvsem ogledujejo glasbene videoposnetke ter posnetke, ki prikazujejo šale, potegavščine (pranks) in izzive. Ko so mladostnike med dvanajstim in petnajstim letom povprašali o tem, kaj jim je najpomembnejše pri izbiri videoposnetka, jih je 70 % odgovorilo, da si videoposnetek izberejo, ker je smešen. Skoraj polovica pa uporablja YouTube tudi za osvajanje novih znanj.

Glede na podatke iz raziskave je YouTube izmed vseh spletnih mest, ki ponujajo gledanje vsebin, najbolj priljubljen. Kljub vse večji priljubljenosti Netflixa in podobnih kanalov je YouTube edini, za katerega je večina mladostnikov (67 %) navedla, da ga uporabljajo pogosto. Na vprašanje, katerega od spletnih kanalov, ki ponujajo gledanje vsebin, bi najbolj pogrešali, je YouTube s kar 48 % močno pred Netflixom (19 %). Prav tako večina otrok odgovarja, da raje gledajo vsebine na YouTube kot na televiziji.

A pri uporabi je treba biti pazljiv. Kljub temu da so neprimerne vsebine navadno odstranjene in da je otroška različica YouTube Kids filtrirana, se, kot smo že opozarjali, še vedno pojavi kakšen posnetek z neprimerno vsebino.

 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.