Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Skupna raba brezžičnega omrežja je odsvetovana

23.8.2016

V času počitnikovanj so vedno bolj priljubljene spletne strani, kot sta AirBnB in Homeaway, prek katerih lahko najamemo stanovanje nekoga drugega oz. ga sami oddamo. Kljub temu, pa je smiselno biti pozoren, ko pride do souporabe brezžičnega omrežja, da bi se izognili potencialnim nevšečnostim.

Prek AirBnB-ja letno najame oz. odda stanovanje kar 60 milijonov ljudi, podjetje pa ponuja več kot dva milijona lokacij po vsem svetu. Statistično gledano, je to ogromno ljudi, ki prihaja in odhaja – ker mnogi ponujajo v ceno nastanitve tudi brezžično omrežje, pa slednje pomeni tudi grožnjo za spletno varnost. Če storitev uporabljate, je smiselno, da se najprej vprašate, ali brezžično omrežje med počitnicami res potrebujete – v primeru, da je slednje res potrebno, je boljša opcija uporaba mobilnega telefona za t.i. »hotspot«. Pri tem imejte v mislih, da uporabljate mobilne podatke. Če na počitnicah uporabljate bančne storitve, za to uporabite uradno aplikacijo banke, ki bo preverila povezavo. V vsakem primeru pa je bolje, če ostanete nekoliko skeptični in previdni pri uporabi brezplačnih brezžičnih omrežij.  

Pred oddajo stanovanja

Nikoli ne dovolite dostopa do svojega brezžičnega omrežja. Če stanovanje oddajate, je smiselno, da vzpostavite ločeno omrežje za goste. Smiselno je tudi zamenjati privzeta gesla, saj slednja niso najbolj varna. Poskrite tudi za varnost usmerjevalnika, smiselno je, da ga zaklenete ali dobro skrijete. Če stanovanje pogosto oddajate, je dobro, da usmerjevalnik pogosteje resetirate.

 

Vir in foto: https://blog.kaspersky.com/short-term-rental-wifi/12746/

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.