Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Snapchat map izdaja lokacijo uporabnika

7.7.2017

Snapchat je v drugi polovici junija aktiviral možnost, ki omogoča prikaz uporabnika na zemljevidu, prav tako pa na zemljevidu prikaže kraj, kjer so bile fotografije ali videi posneti. Gre za velik poseg v zasebnost uporabnikov, saj omogoča sledenje. To je še posebej problematično, če so med prijatelji, ki vidijo lokacijo, neznanci.

Novo možnost, ki jo uporabniki Snapchat lahko uporabljajo, Snapchat označuje kot zelo veliko pridobitev, saj omogoča, da tvoji prijatelji vedo kje si. Čeprav gre na prvi pogled za zanimivo storitev, ki je privlačna predvsem za mlade uporabnike, ki imajo tako občutek, da so bolj povezani s prijatelji, pa je možnost zelo problematična z varnostnega vidika. Največja nevarnost tiči v »prijateljih,« ki jih imajo uporabniki na Snapchatu, jih pa v resničnem življenju ne poznajo. Tako lahko posamezniku sledijo popolni neznanci. Da se zaščitimo pred tem, imamo možnost, da med prijatelje, ki prejemajo snape, sprejmemo le ljudi, ki jih v resnici poznamo, sicer pa je najbolj smiselno to opcijo izključiti. Tako preprečimo, da bi potencialni kriminalci (nadlegovalci, nasilneži, vlomilci, izsiljevalci…) vedeli našo lokacijo.

Ob prvem zagonu po zadnji posodobitvi aplikacije Snapchat se je po zagonu pojavila opcija, ki je bila privzeto nastavljena na izključeno. Snap map privzeto ne prikazuje lokacije. Če pa smo jo vklopili, pa se sedaj naša lokacija prikazuje prijateljem. Prikaz lokacije se obnovi z vsakim odprtjem aplikacije, in ostane viden do 8 ur. S klikom na ikono prijatelja je mogoče videti, pred koliko časa je bila lokacija nazadnje osvežena.

Čeprav je mogoče prikaz naše lokacije izključiti, pa imajo vsi snapi (fotografije in videi), ki jih delimo javno na »Our story« vedno lokacijo na zemljevidu, kjer se tudi prikazujejo. Tega ni mogoče izključiti.

Postopek izključitve prikaza lokacije na Snap Map (oz. kako preveriti)

1. Na vstopni strani z dvema prstoma na zaslonu oddaljimo pogled – dva prsta z drsenjem po zaslonu približamo.

Prikaže se nam zemljevid z našo lokacijo.

2. Izberemo kolešček v desnem zgornjem kotu. Odpre se meni z nastavitvami.

Snapmap nastavitve zasebnosti

3. Izberemo »Ghost mode.«

Snap map nastavitve

Na zemljevidu še vedno vidimo svojo lokacijo, vendar ima avatar tablico z duhcem, lokacija pa ni vidna nikomur drugemu.

Snap map skrivanje lokacije

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.