Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Snapchat z »duhovi« proti lažnim računom

27.1.2014

Snapchat, aplikacija za pošiljanje fotografij z omejenim rokom trajanja, je v zadnjem času pogosto medijsko izpostavljena, predvsem zaradi primerov spamanja in drugih težav, s katerimi se soočajo na področju varovanja zasebnosti uporabnikov. Tako skuša Spachat z dodatno verifikacijo pri registraciji hekerjem otežiti vdor v aplikacijo in zmanjšati število lažnih računov.

Pri registraciji novih uporabnikov morajo ti med določenim naborom slik izbrati tiste, na katerih je prikazan duh (tudi logo aplikacije Snapchat), če želijo nadaljevati z registracijo. Pri registraciji tako aplikacija najprej zahteva vaš e-naslov, geslo in rojstne podatke, nato pa se vam prikaže tale slika, s katero se skuša aplikacija prepričati, da niste robot: 

Nova oblika verifikacije uporabnika je zasnovana z namenom, da prepreči hekerjem ustvarjanje lažnih računov, s katerimi bi ti izkoriščali funkcijo »poišči prijatelje«. V začetku tega meseca so hekerji s pomočjo te funkcije na spletni strani SnapchatDB objavili več kot 4.6000.000 Snapchatovih uporabniških imen in telefonskih številk.

Čeprav bo z novo metodo verifikacije zmanjšano število lažnih računov in posledično preglednejša baza »poišči prijatelje«, pa nekateri že opozarjajo, da ima tudi nova metoda verifikacije določene pomanjkljivosti, ki jih lahko izkušeni hekerji in programerji zaobidejo.

Vir in foto: Mashable, Foto: Snapchat/zaslonska slika Safe.si.

 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.