Sodelujte v SAFE.SI nagradnem natečaju za osnovne šole

12.11.2015

Vabimo vas, da se nam aktivno pridružite in sodelujete v nagradnem natečaju SAFE.SI. Nagradni natečaj je namenjen učencem osnovnih šol, ki bodo glede na starost lahko sodelovali na različne načine - ustvarjali bodo likovne izdelke, stripe ali videe.

Natečaj bo potekal v treh kategorijah:

  • Za 1. triado: SEJFKO LIKOVNI NATEČAJ "Sejfko mi pomaga varno uporabljati internet in mobilni telefon"
  • Za 2. triado: SAFE.SI STRIP NATEČAJ "Puščamo prijazne digitalne odtise - ustavimo spletno trpinčenje!"
  • Za 3. triado: SAFE.SI VIDEO NATEČAJ "Puščamo prijazne digitalne odtise - ustavimo spletno trpinčenje!"

Do 18. decembra 2015 se lahko učenci pod vodstvom mentorja  posamezno ali v skupini do 6 učencev prijavijo v natečaj elektronsko na spletni strani: https://www.1ka.si/natecaj

Tema natečaja

  • Likovni natečaj za prvo triado: Sejfko je maskota projekta SAFE.SI in mladi računalniški strokovnjak, ki zna otrokom svetovati, kako varno deskati po spletu. Otroke pozivamo, naj nam pošljejo izdelke, npr. makete, maskote, plakate, risbe, stripe in podobne izdelke, ki prikazujejo maskoto Sejfko ali/in kako otroci s pomočjo Sejfkota ali doma ali v šoli uporabljajo internet, mobilne telefone, igrajo igrice.
  • Strip in video natečaj za 2. in 3. triado: Zelo razširjen pojav nadlegovanja prek spleta in novih tehnologij je medvrstniško nasilje. Otroci uporabljajo internet in mobilne telefone za razpošiljanje zaničljivih, grozilnih in poniževalnih sporočil, za širjenje ponižujočih slik in video posnetkov, ki dosežejo velika občinstva v zelo kratkem času in ostanejo na spletu za vedno. Pogosto se žaljivo obnašanje med vrstniki tako s strani nadlegovalca kot žrtve razume kot le šala. Zaradi tega je nevarno, da tako vedenje »nasilje kot zabava« postane sprejemljivo obnašanje med mladimi. Kar pa je seveda nedopustno, saj ima tovrstno trpinčenje lahko resne posledice in vodi v depresijo, izolacijo, samo-poškodbe in druge težave za žrtev. Spletnega trpinčenja v nobenem primeru ne smemo tolerirati in je potrebno takoj, ko se pojav zazna, ustrezno ukrepati. Razmislite, kako lahko ravnamo kot priče vrstniškega nasilja na spletu? Kako lahko podpremo žrtev, ne da bi stopnjevali ali nadaljevali konflikt z nasilnežem in ogrožali še sebe. Stripi oz. videi lahko predstavijo navdihujoče načine reševanja problemov spletnega trpinčenja s pomočjo prič, ki niso le opazovalci, ampak pozitivno pripomorejo k dobri rešitvi za vse udeležene.​

Najbolje ocenjeni prispevki bodo nagrajeni na zaključnem dogodku natečaja, ki bo potekal v maju:
Avtorji prvih treh najboljših izdelkov iz vsake kategorije izdelkov prejmejo zanimive praktične nagrade.
Mentorji nagrajenih izdelkov prejmejo potrdilo o mentorstvu.

Vsi sodelujoči učenci in mentorji prejmejo potrdila o sodelovanju.

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV