Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Sodijo mobilni telefoni že med prvošolčke?

23.9.2014

Mobilni telefoni in pametni telefoni so neločljiv del vsakdanjega življenja številnih otrok. Ampak ali velja to tudi za prvošolčke? Mnogi starši se ob začetku šolskega leta sprašujejo, ali naj prvošolček dobi mobilni telefon, žal pa na to ni enostavnega odgovora. Pomembno je predvsem, da razmislite, ali ga vaš otrok potrebuje za svojo varnost ali vzdrževanje stikov z bližnjimi, ki živijo v drugem kraju, ali je dovolj zrel za uporabo ter ali je morda boljša rešitev 'družinski mobilni telefon'.

Ali naj moj prvošolček dobi mobilni telefon?

Na vprašanje, katera je idealna starost za prvi telefon, ni mogoče odgovoriti na splošno. Ali je otrok ob pričetku šole tudi dovolj "zrel" za svoj mobilni telefon, je odvisno od različnih dejavnikov. Pri premisleku naj vam pomagajo naslednja vprašanja:

 • Ali vaš otrok potuje v šolo brez spremstva? Obstaja na poti možnost, da se znajde v izrednih razmerah, če ne bo imel mobilnega telefona, s katerim bi poklical na pomoč?
 • Ali je vaš otrok po šoli veliko časa sam? Ali je v vašem stanovanju na voljo stacionarni telefon ali družinski mobilni telefon?
 • Ali otrokovi sorodniki ali bližnji, s katerimi vzdržuje stike, živijo v drugem kraju (npr. ločeni starši, stari starši v drugi državi, bratje ali sestre, ki študirajo v drugem kraju …)?

Otroci v Evropi so sicer v povprečju stari 9 let, ko dobijo prvi mobilni telefon (pri desetih letih v povprečju dobijo prve pametne telefone).

6 in 7 letniki: pametni telefon za poslušanje glasbe in igranje iger

 • Za mnoge starše je pomembno tudi vprašanje, za kaj bi njihovi otroci uporabljali mobilni telefon in kako koristna bi potem zares bila ta pridobitev. Pri mlajših otrocih običajno osnovne komunikacijske funkcije, kot so sporočila in klici, niso v ospredju. Pri 6 in 7 letnikih gre pri uporabi pametnih telefonov predvsem za preizkušanje mobilnih iger ali ustvarjalnih aplikacij, npr. urejanja fotografij. Prav tako preko njih poslušajo glasbo in gledajo video posnetke.
 • Če si otrok zaželi pametni telefon zgolj zaradi omenjenih funkcij, mu tako raje ponudite alternativne oblike za igro, fotografijo ali poslušanje glasbe. Mobilni telefon naj bo predvsem orodje za komunikacijo in kot tako naj bo dostopno vašim otrokom.

Starši, bodite vzgled pri uporabi mobilnih telefonov

 • Ali otroci želijo mobilni telefon, je odvisno predvsem od tega, kakšen je odnos do mobilnih telefonov in digitalnih medijev v njegovem okolju in družini. Pred začetkom šole otroci samostojno redkeje izrazijo željo po lastnem mobilnem telefonu. Izjema je, ko najmlajši vidijo, kako pomemben je pametni telefon ali prenosni računalnik za njihove starše ali starejše brate in sestre, ki na napravah preživijo veliko časa. Takrat se temu seveda želijo pridružiti tudi najmlajši.
 • Po vpisu v šolo je želja po lastnem telefonu izražena pogosteje, kar upravičujejo s tem, da imajo 'vsi ostali otroci' pametni telefon. NASVET: v pogovoru s starši sošolci boste pogosto ugotovili, da njihovi otroci pravzaprav nimajo popolnega dostopa do 'lastnega' telefona – kar vprašajte!

Nasveti za starše prvošolcev

 • Če vaš otrok izraža veliko željo po lastnem telefonu, mu pojasnite, kakšni pogoji se skrivajo za tem, kakšne so obveznosti, nevarnosti ipd. Je vaš otrok edini družinski član brez lastnega mobilnega telefona? Imajo res "vsi ostali otroci" v razredu svoj ​​mobilni telefon?
 • Potrebuje vaš otrok mobilni telefon samo ob določenih urah v tednu? Za take primere je morda dobro ideja, da si omislite 'družinski mobilni telefon', ki naj bo preprost model z osnovnimi funkcijami, in ga lahko otrok uporabi, ko ga potrebuje, npr. če gre na izlet ali ima ob večerih treninge, pa vas mora obvestiti, kdaj pridete ponj.
 • Ko je želja po pametnem telefonu predvsem zaradi iger, glasbe in video posnetkov: Ali lahko otrok to počne na katerih drugih napravah? Imate računalnik, kjer lahko igra igre in posluša glasbo? Če mu ponudite alternativne vire, kjer lahko počne stvari, ki ga zanimajo, npr. urejanje fotografij, potem lahko to morda uredite brez pametnega telefona.
 • Če vaš otrok (še) ne govori o želji po lastnem mobilnem telefonu, potem tudi vi ne govorite o tem na lastno pobudo. Če otrok še ne čuti potrebe po mobilnem telefonu, potem ga verjetno tudi ne bi uporabljal. Na koncu koncev ni čisto nič narobe, če preživi še nekaj časa brez mobilnega telefona.  
 • Če se odločite, da boste otroku kupili mobilni telefon, pri izbiri telefona poleg njegovih želja upoštevajte predvsem njegove potrebe in znanje. Poskrbite tudi, da napravo zaščitite z ustrezno programsko opremo.

Vir: Saferinternet.at.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.